От х:

Днес в x:

Кучетата имат вграден компас

Способността на кучетата да намират пътя до дома понякога изглежда свръхестествена, но учени от Чехия установиха, че тя се дължи на чувствителността им към земното магнитно поле, съобщи "Дейли мейл".

Учени от чешкия Природонаучен университет проследиха навигационните способности на 27 кучета от 10 породи в продължение на три години с Джи Пи Ес яки и камери, като периодично ги пускаха да тичат свободно, докато са на разходка в гората. Останали свободни, кучетата винаги навлизали навътре в гората, но когато собствениците им ги викали, се връщали "като с компас". Анализът показал, че кучетата се орrентират по геомагнитната ос север-юг.

След определянето на правилната посока около 59 процента от кучетата разчитали на обонянието си, а 32 - на видима информация. Осем процента използвали и двeте тактики.

От предишно изследване е известно, че кучетата маркират територията си също по геомагнитната ос север-юг.

Възможно обяснение за тази геомагнитна чувствителност може да е протеин, наречен криптохромозом-1, който се влияе от земното магнитно поле. Подобна чувствителност е характерна и за други животни - китове, голи земекопи, дори пчели.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини