От х:

Днес в x:

Вадят с лодки стари гуми от р. Арда край Маджарово

  Акция по почистването на река Арда край Маджарово организират за поредна година местни природозащитници.

  Да участват в оборката на брега и водите са поканени всички, които милеят за природата.

  Прекият организатор на екоакцията Марин Куртев обясни, че тя е насрочена за 26-ти юли. Започва в 9 часа от зоната за отдих до град Маджарово. Там летуват хора от цялата страна и затова се очаква в почистването да се включат много хора. В предходните години почистването е ставало през април и в него традиционно са  помагали  около 120-140 души. Заради епидемиологичната ситуация  тази година е изместено за края на юли и се очаква в него да се включат около 200 души.

  "Идват природолюбители, орнитолози, каякари, хора, които плажуват от цялата страна. Чистим каквото е останало по брега и в реката. Но прави впечатление, че боклукът с всяка изминала година  намялав, което означава, че когато виждат почистена зона, летовниците  по-скоро се опитват да си съберат отпадъците, отколкото да ги зарежат сред природата безотговорно.", коментира Марин Куртев. 

  Акцията в неделя ще мине при мерките, разписани за безопасност, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция, затова хората ще чистят по левия бряг на малки групи.

  По-опитните, които познават добре местата около Маджарово и Арда, ще влязат на най-недостъпните места по течението с лодки. По план от реката между Маджарово и с. Бориславци трябва да бъдат изкарани гуми, захвърлени там от десетилетия. „Акцията ще бъде трудна, но вече сме я планирали и разчели технически. Имаме опит от подобна работа в предходни години, макар сега мястото, откъдето трябва да извадим гумите и да ги изнесем, е по-усойно. Ще влезем с рафтинг лодки за извозването им, тъй като до там няма черни пътища“, обясни Марин Куртев.

  При акцията миналата година от реката са извадени 18 т. гуми, припомни той.

  А за всички, които се включат в оборката в неделя, вечерта срещу понеделник организаторите от „Природа Маджарово“ са подготвили и интересна развръзка, свързана с приключението да прекараш нощ на палатков лагер край реката и другия ден да е изпълнен с повече адреналин от спускане с каяци и рафтинг лодки.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   О
   О
   10 0
   17:49, 16 юли 2020
   Лошото е ,че бай ганьо още на другата седмица ще си остави всички боклуци след двудневния запой край брега . А още по лошото е ,че ганьовците не са един и двама ....
   • Ма
    Мажарово
    2 -2
    18:54, 16 юли 2020
    Артик, в гумите се крие рибата, не хни пречи. Пречи само на рибарите, че хни закача такъмите.
  • 2
   Ро
   Росен Пеневски
   1 -2
   18:16, 16 юли 2020
   Лошото е, че ганьото Марин, се бие в гърдите и апелира, че е природозащитник... А всъщност е един алчен и безкрайно лицемерен човек. Евала Маджарово, Евала Марине!!! Големм си 😅😀😢
  • 3
   Na
   Naco
   0 -1
   21:40, 17 юли 2020
   Браво Марине поне някой мисли за природата

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини