От х:

Днес в x:

Вадят с лодки стари гуми от р. Арда край Маджарово

    Акция по почистването на река Арда край Маджарово организират за поредна година местни природозащитници.

    Да участват в оборката на брега и водите са поканени всички, които милеят за природата.

    Прекият организатор на екоакцията Марин Куртев обясни, че тя е насрочена за 26-ти юли. Започва в 9 часа от зоната за отдих до град Маджарово. Там летуват хора от цялата страна и затова се очаква в почистването да се включат много хора. В предходните години почистването е ставало през април и в него традиционно са  помагали  около 120-140 души. Заради епидемиологичната ситуация  тази година е изместено за края на юли и се очаква в него да се включат около 200 души.

    "Идват природолюбители, орнитолози, каякари, хора, които плажуват от цялата страна. Чистим каквото е останало по брега и в реката. Но прави впечатление, че боклукът с всяка изминала година  намялав, което означава, че когато виждат почистена зона, летовниците  по-скоро се опитват да си съберат отпадъците, отколкото да ги зарежат сред природата безотговорно.", коментира Марин Куртев. 

    Акцията в неделя ще мине при мерките, разписани за безопасност, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция, затова хората ще чистят по левия бряг на малки групи.

    По-опитните, които познават добре местата около Маджарово и Арда, ще влязат на най-недостъпните места по течението с лодки. По план от реката между Маджарово и с. Бориславци трябва да бъдат изкарани гуми, захвърлени там от десетилетия. „Акцията ще бъде трудна, но вече сме я планирали и разчели технически. Имаме опит от подобна работа в предходни години, макар сега мястото, откъдето трябва да извадим гумите и да ги изнесем, е по-усойно. Ще влезем с рафтинг лодки за извозването им, тъй като до там няма черни пътища“, обясни Марин Куртев.

    При акцията миналата година от реката са извадени 18 т. гуми, припомни той.

    А за всички, които се включат в оборката в неделя, вечерта срещу понеделник организаторите от „Природа Маджарово“ са подготвили и интересна развръзка, свързана с приключението да прекараш нощ на палатков лагер край реката и другия ден да е изпълнен с повече адреналин от спускане с каяци и рафтинг лодки.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      О
      О
      10 0
      17:49, 16 юли 2020
      Лошото е ,че бай ганьо още на другата седмица ще си остави всички боклуци след двудневния запой край брега . А още по лошото е ,че ганьовците не са един и двама ....
      • Ма
        Мажарово
        2 -2
        18:54, 16 юли 2020
        Артик, в гумите се крие рибата, не хни пречи. Пречи само на рибарите, че хни закача такъмите.
    • 2
      Ро
      Росен Пеневски
      1 -2
      18:16, 16 юли 2020
      Лошото е, че ганьото Марин, се бие в гърдите и апелира, че е природозащитник... А всъщност е един алчен и безкрайно лицемерен човек. Евала Маджарово, Евала Марине!!! Големм си 😅😀😢
    • 3
      Na
      Naco
      0 -1
      21:40, 17 юли 2020
      Браво Марине поне някой мисли за природата
    Последни новини