От х:

Днес в x:

Глобален спад на раждаемостта и сериозни последици от намаляването на населението, прогнозират учени

Светът върви към глобално намаляване на раждаемостта, а ние сме зле подготвени за последствията от резкия спад на населението в света, предупреждават експерти.

Почти всички страни ще бъдат изправени пред намаляване на населението до края на века. В 23 от тях, включително Испания и Япония, при запазване на настоящите тенденции, населението ще намалее наполовина към 2100 година.

Освен това човечеството ще застарее значително. Броят на хората, преминали 80-годишната граница, ще се изравни с броя на новородените.

Какво се случва?
Средният брой деца на една жена постоянно намалява. Ако този показател падне под 2,1, населението започва да намалява.

През 1950 г. световната средна стойност е 4,7, а до 2017 г. е спаднала почти наполовина - до 2,4.

Според прогнозите на група експерти от Вашингтонския университет в Сиатъл, през 2100 г. този показател ще спадне до 1,7. Резултатите от техните изследвания, финансирани от фондацията на Бил и Мелинда Гейст, са публикувани в списание Lancet.

Учените прогнозират, че броят на хората на Земята ще достигне максимум през 2064 г., достигайки 9,7 милиарда, а след това ще започне да намалява и до края на века ще бъде 8,8 милиарда души.

"Това е много значимо явление. В голяма част от света тенденцията е към естествен спад на населението", казва за BBC един от авторите на проучването, професор Кристофър Мъри.

"Процесът е толкова мащабен, че е трудно хората да разберат напълно какво се случва. Това е безпрецедентно. Обществата се нуждаят от реорганизация", казва той.

Защо раждаемостта спада?
Явлението не е свързано с намаляване на броя на сперматозоидите в мъжките сперматозоиди и други неща, които обикновено идват на ум в това отношение.

Основните причини са, че все повече жени избират да се заемат с образованието и работата си, както и по-лесният достъп до контрацептиви. Да имаш по-малко деца е личен избор на жените. В известен смисъл това е историята на техния успех.

В кои страни населението ще намалее повече от другите?
Населението на Япония през 2017 г. вече достигна исторически връх от 128 милиона души и започна да намалява. Според прогнозата до края на века то ще бъде под 53 милиона.

Италия за същия период очаква не по-малко рязко намаление - от 61 милиона на 28 милиона.

До 2100 г. населението на 23 държави ще намалее наполовина. Сред тях са Испания, Португалия, Тайланд и Южна Корея.

Китай, най-голямата нация в света, е близо до това да влезе в този списък. Експертите прогнозират, че населението на Поднебесната ще достигне връх от 1,4 милиарда души до 2024 г., след това ще започне спад и до края на века ще има 732 милиона китайци.

Индия ще заеме първо място в света по брой на населението.

В Обединеното кралство, според прогнозата, до 2063 г. ще живеят 75 милиона души. До 2100 г. населението на Великобритания ще намалее с 4 милиона души.

По думите на професор Мъри, ченето му увиснало, когато разбрал какво означават всички тези прогнози.

Проблемът има глобален характер. В 183 от 195 държави раждаемостта е под нивото, необходимо за възпроизвеждане.

Ако настоящата тенденция продължи, до 2100 г. броят на децата под петгодишна възраст в света ще намалеят от сегашните 681 милиона до 401 милиона, а броят на хората над 80 години, ще се увеличи от 141 милиона на 866 милиона.

Какъв е проблемът?
На пръв поглед по-малобройно човечество е полезно за нашата планета и нейната природа. По-малко емисии на въглероден диоксид, по-малко гори ще трябва да бъдат отсечени за нови селскостопански земи.

"Всичко би било наред, ако не беше промяната във възрастовата структура на населението и нейните негативни последици", казва проф. Мъри, един от авторите на изследването. "Идват големи социални промени. Това ме засяга лично, защото имам осемгодишна дъщеря"“, казва той. "Какъв ще бъде бъдещият свят за нея?".

"Трябва да се погрижим за меко кацане", заключава професор Мъри.

Какво да може да се направи?
Редица държави, включително Великобритания, все още решават демографските си проблеми чрез имиграцията.

Но този метод скоро ще спре да работи, тъй като почти всички са изправени пред спад на населението.

"Дебатът за това дали да се отворят границите ще бъде заменен от конкуренция за мигранти, които все повече ще липсват", казва проф. Мъри.

Някои страни се опитват да стимулират раждаемостта чрез удължаване на отпуската на майките, за да се грижат за новородените, безплатни детски градини, парични обезщетения и подкрепа на младите майки за намиране на работа. Но е трудно да се каже колко ефективни са тези мерки.

Швеция, с цената на огромни усилия, успя да повиши раждаемостта от 1,7 на 1,9 деца на жена, но други държави не успяха. В Сингапур тази цифра остава 1.3.

"Срещам хора, които не приемат сериозно страховете ни. Просто не може да бъде, казват те. Ако е необходимо, жените ще раждат по-често. Но всъщност, ако не се намери решение, нашият вид просто ще изчезне след няколко века", предупреждава професор Мъри.

Авторите на изследването обаче не призовават за връщане към миналото: "Намаляването на населението вероятно ще се превърне в един от основните политически проблеми в много страни, но не бива да се постига за сметка на женското репродуктивно здраве и права.

"Ако тези прогнози са поне наполовина верни, ще е необходимо фундаментално преосмисляне на световната политика. От въпроса за избора миграцията ще се превърне в необходимост. Просперитетът и упадъкът на нациите ще определят как ще се разпределя населението в трудоспособна възраст в света “, казва професор Ибрахим Абубакар от University College London.

Едно изключение
Според проучването, единственият регион в света, в който населението не само няма да намалее, а ще се утрои до края на века, е Африка на юг от Сахара.

Например в Нигерия според прогнозата, в края на века ще живечт 791 милиона души. Страната ще надмине Китай по този показател и ще заеме второто място в света след Индия.

"Вероятно е броят на хората от Африка в много страни да се увеличи значително. В тази връзка преодоляването на расизма на глобално ниво става критично", казва професор Мъри.

Защо 2.1 се счита за критично ниво?
Аритметиката показва, че за запаване на населението са нужни две деца на всяка жена - ако двама родители родят две деца, броят на населението ще остане същият в следващото поколение.

Но дори и при най-доброто здравеопазване, някои бебета оцеляват до зряла възраст. Освен това се раждат малко повече момчета, отколкото момичета.

Затова се смята, че за развитите страни нивото на просто възпроизвеждане е 2,1. В държави с висока детска смъртност раждаемостта трябва да бъде по-висока.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ро
    Ротшилд
    2 -3
    12:09, 16 юли 2020
    Всичко върви по план. Нали това е целта на световните елити?! Да се намали населението на Земята. Затова измислиха и глупоста Коронавирус.
    За да може после да се ваксинира световното население. Също така ще се продължи с деморализиронето и развращаването на хората. Ще се продължи насърчаването на педофилията, хомосексоализма и други такива гадости.
    • Т
      т
      1 0
      11:52, 17 юли 2020
      голям си тъпанар
  • 2
    Ne
    nelicha - нелича
    2 0
    02:22, 18 юли 2020
    През последните 30 години години . Населението на България намаля с 2 000 000 два милиона . За сведение при Сталинските репресии са унищожени 600 000 хилади . Някои се опитват да му препишат всички жертви от втората световна война . При Арменския геноцит са унищожени 1 5 00 000 милион и петсотин хиляди . В мирно време са унищожени 2 000 000, два милиона Българи . Всички преминали през властта са отговорни за това . Това престъпление не може да бъде простено .
Последни новини