От х:

Днес в x:

22 °C

Глобален спад на раждаемостта и сериозни последици от намаляването на населението, прогнозират учени

Светът върви към глобално намаляване на раждаемостта, а ние сме зле подготвени за последствията от резкия спад на населението в света, предупреждават експерти.

Почти всички страни ще бъдат изправени пред намаляване на населението до края на века. В 23 от тях, включително Испания и Япония, при запазване на настоящите тенденции, населението ще намалее наполовина към 2100 година.

Освен това човечеството ще застарее значително. Броят на хората, преминали 80-годишната граница, ще се изравни с броя на новородените.

Какво се случва?
Средният брой деца на една жена постоянно намалява. Ако този показател падне под 2,1, населението започва да намалява.

През 1950 г. световната средна стойност е 4,7, а до 2017 г. е спаднала почти наполовина - до 2,4.

Според прогнозите на група експерти от Вашингтонския университет в Сиатъл, през 2100 г. този показател ще спадне до 1,7. Резултатите от техните изследвания, финансирани от фондацията на Бил и Мелинда Гейст, са публикувани в списание Lancet.

Учените прогнозират, че броят на хората на Земята ще достигне максимум през 2064 г., достигайки 9,7 милиарда, а след това ще започне да намалява и до края на века ще бъде 8,8 милиарда души.

"Това е много значимо явление. В голяма част от света тенденцията е към естествен спад на населението", казва за BBC един от авторите на проучването, професор Кристофър Мъри.

"Процесът е толкова мащабен, че е трудно хората да разберат напълно какво се случва. Това е безпрецедентно. Обществата се нуждаят от реорганизация", казва той.

Защо раждаемостта спада?
Явлението не е свързано с намаляване на броя на сперматозоидите в мъжките сперматозоиди и други неща, които обикновено идват на ум в това отношение.

Основните причини са, че все повече жени избират да се заемат с образованието и работата си, както и по-лесният достъп до контрацептиви. Да имаш по-малко деца е личен избор на жените. В известен смисъл това е историята на техния успех.

В кои страни населението ще намалее повече от другите?
Населението на Япония през 2017 г. вече достигна исторически връх от 128 милиона души и започна да намалява. Според прогнозата до края на века то ще бъде под 53 милиона.

Италия за същия период очаква не по-малко рязко намаление - от 61 милиона на 28 милиона.

До 2100 г. населението на 23 държави ще намалее наполовина. Сред тях са Испания, Португалия, Тайланд и Южна Корея.

Китай, най-голямата нация в света, е близо до това да влезе в този списък. Експертите прогнозират, че населението на Поднебесната ще достигне връх от 1,4 милиарда души до 2024 г., след това ще започне спад и до края на века ще има 732 милиона китайци.

Индия ще заеме първо място в света по брой на населението.

В Обединеното кралство, според прогнозата, до 2063 г. ще живеят 75 милиона души. До 2100 г. населението на Великобритания ще намалее с 4 милиона души.

По думите на професор Мъри, ченето му увиснало, когато разбрал какво означават всички тези прогнози.

Проблемът има глобален характер. В 183 от 195 държави раждаемостта е под нивото, необходимо за възпроизвеждане.

Ако настоящата тенденция продължи, до 2100 г. броят на децата под петгодишна възраст в света ще намалеят от сегашните 681 милиона до 401 милиона, а броят на хората над 80 години, ще се увеличи от 141 милиона на 866 милиона.

Какъв е проблемът?
На пръв поглед по-малобройно човечество е полезно за нашата планета и нейната природа. По-малко емисии на въглероден диоксид, по-малко гори ще трябва да бъдат отсечени за нови селскостопански земи.

"Всичко би било наред, ако не беше промяната във възрастовата структура на населението и нейните негативни последици", казва проф. Мъри, един от авторите на изследването. "Идват големи социални промени. Това ме засяга лично, защото имам осемгодишна дъщеря"“, казва той. "Какъв ще бъде бъдещият свят за нея?".

"Трябва да се погрижим за меко кацане", заключава професор Мъри.

Какво да може да се направи?
Редица държави, включително Великобритания, все още решават демографските си проблеми чрез имиграцията.

Но този метод скоро ще спре да работи, тъй като почти всички са изправени пред спад на населението.

"Дебатът за това дали да се отворят границите ще бъде заменен от конкуренция за мигранти, които все повече ще липсват", казва проф. Мъри.

Някои страни се опитват да стимулират раждаемостта чрез удължаване на отпуската на майките, за да се грижат за новородените, безплатни детски градини, парични обезщетения и подкрепа на младите майки за намиране на работа. Но е трудно да се каже колко ефективни са тези мерки.

Швеция, с цената на огромни усилия, успя да повиши раждаемостта от 1,7 на 1,9 деца на жена, но други държави не успяха. В Сингапур тази цифра остава 1.3.

"Срещам хора, които не приемат сериозно страховете ни. Просто не може да бъде, казват те. Ако е необходимо, жените ще раждат по-често. Но всъщност, ако не се намери решение, нашият вид просто ще изчезне след няколко века", предупреждава професор Мъри.

Авторите на изследването обаче не призовават за връщане към миналото: "Намаляването на населението вероятно ще се превърне в един от основните политически проблеми в много страни, но не бива да се постига за сметка на женското репродуктивно здраве и права.

"Ако тези прогнози са поне наполовина верни, ще е необходимо фундаментално преосмисляне на световната политика. От въпроса за избора миграцията ще се превърне в необходимост. Просперитетът и упадъкът на нациите ще определят как ще се разпределя населението в трудоспособна възраст в света “, казва професор Ибрахим Абубакар от University College London.

Едно изключение
Според проучването, единственият регион в света, в който населението не само няма да намалее, а ще се утрои до края на века, е Африка на юг от Сахара.

Например в Нигерия според прогнозата, в края на века ще живечт 791 милиона души. Страната ще надмине Китай по този показател и ще заеме второто място в света след Индия.

"Вероятно е броят на хората от Африка в много страни да се увеличи значително. В тази връзка преодоляването на расизма на глобално ниво става критично", казва професор Мъри.

Защо 2.1 се счита за критично ниво?
Аритметиката показва, че за запаване на населението са нужни две деца на всяка жена - ако двама родители родят две деца, броят на населението ще остане същият в следващото поколение.

Но дори и при най-доброто здравеопазване, някои бебета оцеляват до зряла възраст. Освен това се раждат малко повече момчета, отколкото момичета.

Затова се смята, че за развитите страни нивото на просто възпроизвеждане е 2,1. В държави с висока детска смъртност раждаемостта трябва да бъде по-висока.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ро
  Ротшилд
  2 -3
  12:09, 16 юли 2020
  Всичко върви по план. Нали това е целта на световните елити?! Да се намали населението на Земята. Затова измислиха и глупоста Коронавирус.
  За да може после да се ваксинира световното население. Също така ще се продължи с деморализиронето и развращаването на хората. Ще се продължи насърчаването на педофилията, хомосексоализма и други такива гадости.
  • Т
   т
   1 0
   11:52, 17 юли 2020
   голям си тъпанар
 • 2
  Ne
  nelicha - нелича
  2 0
  02:22, 18 юли 2020
  През последните 30 години години . Населението на България намаля с 2 000 000 два милиона . За сведение при Сталинските репресии са унищожени 600 000 хилади . Някои се опитват да му препишат всички жертви от втората световна война . При Арменския геноцит са унищожени 1 5 00 000 милион и петсотин хиляди . В мирно време са унищожени 2 000 000, два милиона Българи . Всички преминали през властта са отговорни за това . Това престъпление не може да бъде простено .

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
07 авг 2020
Последни новини