От х:

Днес в x:

Кратко разяснение за мафията

"Ако държавата е слаба, мафията е силна", каза вчера един депутат от управляващата партия в парламента. Прозвуча като формула.

Обаче когато депутатите използват думи, които не разбират, най-често изпадат в неловко положение.

Мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея. "Мафия" означава срастване на организираната престъпност с властта. Така че мафията е възможна само, ако властта е мафиотизирана.

Мафията не може да функционира без участието на държавата. Силната мафия включва в себе си цели структури и звена на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. По думите на Джовани Фалконе "мафията диктува условията в политиката, а не обратното". Така че, объркали са се господа управляващите. Мафията съществува поради това, че те участват в нея.

Мафията трудно се разследва, защото има високопоставени членове и покровители. Мафиотите са обвързани с клетва за вярност и мълчание – "омерта". Издайниците са обречени на мъчителна смърт. Мафиотите дори не признават, че мафията съществува. Спомняте ли си думите на гангстера–активист Джо Коломбо: "Мафия ли? Какво е това мафия? Няма такова нещо!".

Затова най-ценни в мафиотските дела са показанията на разкаялите се мафиоти.

Мога да цитирам например разказа на един мафиот, пресъздаден в книгата "Коза Ностра. Съдията и "мъжете на честта". Тя беше издадена на български език през 1993 г. от издателска къща "Петекс-Petex".

Книгата съдържа следния автентичен разказ на Джовани Фалконе:

"Един колега от Рим през 1980 година се срещнал с известния Франк Копола, наскоро задържан, и го провокирал:
- Синьор Копола, какво е мафия?
Старият Копола размислил и отговорил:
- Господин съдия, в този момент трима съдии желаят да получат поста прокурор на републиката. Единият е много умен, вторият се крепи на партиите в правителството, третият е празноглавец. Кой смятате ще бъде избран? Празноглавецът. Ето това е мафията…"

*Даниела Доковска е адвокат в Софийската адвокатска колегия от 1978 г. Три пъти е член на Висшия адвокатски съвет и негов председател от 2008 до 2014 г. Хоноруван преподавател по наказателен процес в Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 1984 г. и член на Съвета на настоятелите му от 2008 до 2014 г.

Източник: mediapool.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Да
    Да
    2 -3
    09:08, 16 юли 2020
    И ако си пусните още веднъж записа на Божков и чуете как казва ,че Радев е пионка и ще му казват какво да прави, ще съберете 2+2
  • 2
    Ma
    mafia
    5 0
    09:30, 16 юли 2020
    Пеевски и Борисов си вкараха непоправим автогол с назначаването на палячото Гешев за главен прокурорин.
  • 3
    Ам
    Ама какво ми казаха
    1 0
    10:12, 16 юли 2020
    Г-жо Доковска, миналата година бяхме в Рим и към 9 ч. вечерта решихме да отидем до заведение близко до хотела ни. Собственикът на хотела ни попита дали са ни разяснили, че е опасно да се отдалечаваме от хотела по това време. Аз се обърнах и го попитах да не би заради мафията нещо. На връщане той ме извика и ми каза усмихнат: г-жо, каза той , при нас мафията се управлява от държавата, а при вас мафията управлява държавата! Казахме си дежурното лека вечер и се прибрахме гузни естествено!

Още новини

Последни новини