От х:

Днес в x:

Селище с металургична дейност от Първото българско царство е разкрито на новоизграждащ се участък от АМ "Хемус"

Средновековно селище с металургична дейност е разкрито в землището на село Брестница, община Ябланица, където се строи п.в. "Боаза" по трасето на автомагистрала "Хемус". Това съобщи за БТА ръководителят на разкопките д-р Стилиян Иванов от Националния археологически институт с музей към БАН.

По думите му при първоначалните изследвания, извършени в края на миналата година, е регистрирано селище с данни за металургична дейност от времето на Първото българско царство. При пълните проучвания са разкрити множество структури от 9-10 век. Сред тях са пет металургични работилници с отлично запазени пещи за топене на желязна руда, както и над 10 жилища, вкопани в земята, характерни за този период. Някои ги наричат "землянки". Те са малки квадратни постройки, били са с дървена конструкция, с покрив, покрит с органичен материал, например тръстика. От тях е останало само каменното огнище, което археолозите са намерили в един от ъглите на самото жилище, посочи Иванов.

При разкопките са открити и много движими находки - въоръжение, стрели, нагръдни кръстове-енколпиони, пръстени, керамични съдове. Те ще бъдат отнесени в музей и по-късно представени.

Пещите ще бъдат вдигнати с помощта на реставратори и преместени в Националния археологически институт, където ще могат да се видят от широката публика, каза още Стилиян Иванов.

Той добави, че разкопките, които са на площ от 7 декара, ще продължат до 23 юли. "За период от два месеца успяхме напълно да проучим тези седем декара. След това ще дойдат реставраторите да вдигнат пещите, а комисия от Министерството на културата трябва да освободи терена за изпълнение на инвестиционния проект", посочи още археологът и увери, че всичко ще бъде опазено по Закона за културното наследство на Република България.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини