От х:

Днес в x:

До 2100 г. световното население ще е с 2 млрд. души по-малко от прогнозите на ООН

Населението на Земята ще наброява 8.8 милиарда души до 2100 г. - с 2 милиарда по-малко от прогнозите на ООН, твърди новопроведено изследване.

До края на века 183 от 195 държави ще паднат под нужния праг за поддържне числеността на населението.

Населението на над 20 страни, включително Япония, Испания, Италия, Тайланд, Португалия, Южна Корея и Полша, ще намалее наполовина.

В Китай, например ще намалее от 1.4 милиарда днес до 730 милиона след 80 години.

Междувременно в Субсахарска Африка ще се увеличи три пъти до общо 3 милиарда души, като само в Нигерия ръстът ще е до близо 800 милиона през 2100 г, изпреварена единствено от Индия с население 1.1 милиарда.

Според авторите на изследването тези прогнози са добра новина за околната среда, защото предполагат по-малко въглеродни емисии, по-малък натиск върху системите за производство на храни, както и значителна икономическа възможност за части от Субсахарска Африка.

В повечето страни извън Африка ще има значителен недостиг на работна ръка и обърната пирамида на населението, което ще окаже огромен негативен ефект върху икономиката.

За по-богатите страни в тази категория, най-доброто решение за поддържане устойчиви нива на населението и икономически растеж, ще са гъвкавата политика по отношение на имиграцията и социални помощи за семейства, които искат деца.

"Въпреки това, на фона на намаляващото население, съществува реална опасност някои страни да заложат на политика, която ограничава достъпа до репродуктивните здравни услуги, с потенциално пагубни последици", казват учените.

„Задължително е свободата и правата на жените да са на първо място в програмата за развитие на всяко правителство.“
Социалните услуги и здравните системи ще трябва да бъдат реформирани, така че да предлагат адекватни грижи за много по-възрастното население.

С намаляването на раждаемостта и продължителността на живота в световен мащаб, се очаква броят на децата под петгодишна възраст да намалее с повече от 40% - от 681 милиона през 2017 г. до 401 милиона през 2100 г.

В другия край на спектъра - 2.37 милиарда души – над една четвърт от световното население , ще са над 65 години. Броят на тези над 80 години ще се увеличи от около 140 милиона сега до 866 милиона.

Рязкото намаляване на числеността на населението в трудоспособна възраст също ще постави много страни пред сериозни предизвикателства.

На обществата ще им е трудно да се справят с по-малко работници и данъкоплатци.

Броят на хората в трудоспособна възраст в Китай ще се понижи от около 950 милиона сега до малко над 350 милиона до края на века – спад от 62%.

Предвижда се спадът в Индия да не е толкова рязък - от 762 милиона на 578 милиона.

За разлика от тях в Нигерия работната ръка ще нарасне от 86 милиона днес на повече от 450 милиона през 2100 година.

Тези огромни промени ще се отразят на световния ред - до 2050 г. брутният вътрешен продукт на Китай ще изпревари този на Съединените щати, но ще падне на второ място до 2100 г.

БВП на Индия ще се покачи на трето място, а Япония, Германия, Франция и Великобритания ще останат сред 10-те най-големи икономики в света.

Предполага се, че Бразилия ще падне в класирането от осмо място на 13-то място, а Русия от 10-то на 14-то място. Междувременно историческите сили като Италия и Испания ще изпаднат от топ 15 до 25-то и 28-мо място съответно.

Индонезия може да стане 12-та по големина икономика в световен мащаб, докато Нигерия - понастоящем 28-ма - се очаква да навлезе в топ 10.
До края на века светът ще бъде многополюсен, като Индия, Нигерия, Китай и Съединените щати ще са доминиращи сили“, твърдят изследователите.

За запазване на числеността на населението на жена трябва да се падат по 2.1 деца.

Анализите сочат, че с образоването на жените и достъпът им до репродуктивни медицински услуги, те избират да раждат средно по 1.5 деца.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини