От х:

Днес в x:

24 °C

Папагал победи 21 студенти от Харвард в игра за памет

Африканските сиви папагали (Psittacus erithacus) могат да живеят повече от 50 години, да запомнят десетки думи на английски и ако им се отдаде възможност - да надхитрят цяла група студенти от Харвард в класическа игра за памет.

Или поне един сив папагал го може.

Името му е Грифин и той е обект на скорошно проучване, публикувано в списание Scientific Reports.

Изследователите предизвикват Грифин да се включи в игра за памет, в която трябва да открие цветен жетон, скрит под движени по маса пластмасови чаши (известна още като Shell Game на английски).

Междувременно, 21 студенти от Харвард получават същата задача. Грифин ги побеждава в 12 от 14-те игри, съобщава Live Science.

Грифин обаче не е средностатистически папагал. Според авторите на изследването, 22-годишната птица е обект на когнитивни и комуникативни изследвания, след като е осиновена от психолог от университета пна 7.5-седмична възраст.

Айрин Пепърбърг е научила папагала на около 30 думи на английски, като птицата разбира поне 40, включително имената на цветовете.

Грифин не е обучаван специално за играта на памет -  Пепърбърг просто му я демонстрира няколко пъти, както и на студентите, срещу които той се изправя. 

Освен тях, папагалът побеждава и 21 деца на възраст от 6 до 8 години в същата игра. За награда птицата получава лакомства. 

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини