От х:

Днес в x:

Хасковлии от миналия век се снимали на фона на пейзажи, за да изпъкват новите им дрехи

    Малки фотографи днес се докоснаха до голямата магия на образа и проявяването му в Регионалния исторически музей на Хасково. „Ретро фото“ е първата работилница от серията забавно-опознавателни инициативи това лято, които организират от музея.

    В днешното първо занимание с историците от отдел “Най-нова история“ д-р Веселина Узунова и от „Нова история“ -Милен Вълчев, заедно с  експертната подкрепа на фотографа Янко Найденов, децата научиха интересни истории за първите фотоапарати в Хасково, както и за нравите на хората от преди век, за тяхното отношение към снимките и фотографите.

    Днес децата снимаха в лапидариума на музея със стари апарати. А пред тях магията на това как заснетият образ се появява на хартията, в тъмната стаичка, която подготвиха от музея с автентични уреди, разкри Янко Найденов.

    Малките фотографи продължават занятието си в четвъртък, когато ще могат да се докоснат до едно истинско фотографско бижу-стария апарат с обектив на Цайс от 30-те години на миналия век, с който е снимал Емануел Карекинян и дарен на музея от сина му Каракин Карекинян, също фотограф.

    Децата ще вървятпо стъпките на фотографията в Хасково отново в четвъртък, когато е втората част от обучението им. През август ще е втората серия на „Ретро фото“ в Музея.

    А историята на местното фотото минава през много известни тукашни фамилии.

    Хасковлии много обичали да се снимат като цяло, разказва д-р Веселина Узунова. Най-предпочитали обаче да застанат на „гледка“. Качвали са се на Ямача за снимка, защото смятали, че там стават най-хубавите кадри. На фона на пейзажа изпъквали най-добре новите им дрехи. Снимки на хора на главната улица, застанали специално за това, са по-голяма рядкост, освен ако не са дюкянджи, които обикновено позирали пред дюкяните си за реклама. Дори и до Паметника на незнайния войн се снимали само по повод, при събития.

    Децата в музея днес разгледаха стари снимки, видяха и снимка от изглед на Стойчо Марчев-най-богатият по онова време човек в Хасково. Д-р Веселина Узунова им разказа, че той е имал автомобил и е водил със себе си и „фотаджия“, който да запечата моментите от излета му за историята.

    Като цяло фотографите са били хора на почит-интелигентни хора, припознавали ги като артисти.

    Чак към втората половина на века градските забележителности започнали да влизат като фон в кадрите за спомен, които си правели хасковци. Появяват се и повече снимки на хора пред популярния тогава шадраван на момчето с рибката.

    Хасково е родно място и се гордее и с първия български фотограф, снимал за National Geographic- Григор Пасков. Името му остава следа в историята на световната фотография. Роден е през 1870 в Хасково. Преди да се установи трайно в София в началото на 20-ти век, в родния си град отваря първото фотоателие и книжарница.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (2)

    Още новини

    Последни новини