От х:

Днес в x:

Антична статуя откриха на Хераклея Синтика

Изображение 1 от 2

    Женска статуя, висока малко над един метър, откриха днес археолозите на Хераклея Синтика. Това каза за БТА директорът на историческия музей в Петрич д-р Сотир Иванов.

    В началото на миналата седмица екипът на доц. Людмил Вагалински започна новия археологически сезон на древния град край Петрич, като целта е да се разкрие форума на древния град в неговата цялост.

    Статуята е открита в западната част на централния площад на Хераклея Синтика. Тя е много добре запазена, въпреки че липсват главата и ръцете. Най-вероятно е паднала по време на голямото земетресение станало тук през 388 година, посочи д-р Иванов. Това е и крайната дата, до която е съществувала статуята. Вероятно главата и ръцете са се счупили при падането й, възможно е и да са използвани в последствие за друг градеж, който да е чисто географски на различно място, а не където са разкопките, допълни директорът на музея.

    Статуята е много фина изработка, личат сандалите, диплите на дрехата и представлява интересен момент от нашата история, каза още д-р Сотир Иванов. Той обясни, че както с останалите открити статуи на Хераклея Синтика, и тази предстои да бъде консервирана, реставрирана и след това експонирана на самия археологически обект.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини