От х:

Днес в x:

Доматите комуникират с електрически сигнали през мрежа гъбички

Почвата под краката ни е жива, електрически сигнали се изпращат от едно растение до друго, според нови проучвания на изследователи.

Д-р Юри Щесел - професор от университета на Алабама в Хънтсвил (UAH) в катедрата по електрическа и компютърна техника и неговият колега и д-р Александър Волков - професор по биохимия в Университета в Оукууд,  използват физически експерименти и математическо моделиране, за да проучат предаването на електрически сигнали между доматените растения. Специалността на д-р Щесел е контролната техника. Д-р Волков изучава разпространението на електрически сигнал в растенията, а също и между растенията чрез мрежа от гъбички (Mycorrhizal fungi), които са навсякъде в почвата и изглежда, че действат като верига. Двамата за първи път сътрудничи в изследване през 2017 година.

Растенията генерират електрически сигнали, които се разпространяват през техните части. Когато корените на доматите експериментално се изолират един от друг с въздушна междина, електрическият импеданс на празнината е много голям.

Когато растенията растат в обща почва, експериментите показват, че импедансът на земята не е много голям и те могат да комуникират, като предават електрически сигнали помежду си чрез мрежата гъбички в почвата.

"Проучихме експериментално и аналитично чрез симулации само комуникационната мрежа между две растения", казва д-р Штесел.

Изследването на доматите, фокусирано върху експериментално проучване и математическо моделиране на разпространението на електрически сигнал между растения от един и същи вид, отваря нови още въпроси дали има комуникация между различни видове растения чрез гъбичките.

"Смятам, че определено е възможно сигналите да се разпространяват през кореновата мрежа и да се разпространяват през земя или почва от доматено растение до, да речем, дъб", казва д-р Штесел. "Почвата играе ролята на проводник."

Естеството на всяко съобщение, което се изпраща, е неизвестно и изучаването му е извън обхвата на експеримента. Д-р Щесел смята, че това е изключително интересен въпрос.

"Не е правено проучване за когнитивната обработка на електрическите сигнали, преминали и приети от растенията“, казва той. "Друг проблем е да се проучат комуникациите на растенията чрез електрически вълни във въздуха. Това е друга история, която все още не е задълбочено проучена."

Alexander G. Volkov et al. Underground electrotonic signal transmission between plants, Communicative & Integrative Biology (2020). DOI: 10.1080/19420889.2020.1757207 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини