От х:

Днес в x:

Възстановка на ритуала „зажънване“ в Черноконево, жалват се от добив и цена (видео)

    Възстановка на ритуала „зажънване“ направиха в димитровградския квартал „Черноконево“. Възпроизвеждане на обичая се превърна в празник за квартала. Организира се от местното народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1895“, община Димитровград и шестима арендатори на нивите край квартала.

    Събитието започна с водосвет за здраве и берекет. Отслужи го архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги Тодев. Бяха прочетени поздравителни адреси.

    По-късно самодейките от читалището, облечени в народни носии пресъздадоха стар жътварски обичай, показващ един жътварски ден на полето. Пееха жътварски песни, две от които са си черноконевски. Те зажънаха житните класове със сърп и паламарка. По-късно поседнаха да обядват на земята върху месали. Похапнаха продукти, които жътварите са носели на полето, когато са събирали реколтата – домати, краставици, лук, сирене, хляб.

    Последва жътва със съвременна селскостопанска техника. Сред гостите беше кметският наместник на квартала Гаврил Гочев.

    Председателят на земеделска кооперация „Марийно“ Христо Богданов заяви, че тази година реколтата не е много добра, защото през зимата нямаше достатъчно сняг, което е неблагоприятно за добива на жито. Той уточни, че вече приключва жътвата и средно са изкарали по 500 кг от декар, като се търгува за около 30 стотинки на килограм. Миналата година от жътвата изкарали по 600 кг от декар, като цената била същата.

    Добави, че цената тази година не го устройва. Според него, за да си покрият разходите, цената трябва да е поне 35 стотинки на килограм.

    Той уточни, че реколтата от димитровградския регион е доста по-добра от тази в Северна България – Житницата на България. Допълни, че е тревожно положението със слънчогледа, защото няма дъжд.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET
    Последни новини