От х:

Днес в x:

Главният прокурор защити "сараите" – не се занимавал с "Октомврийска революция"

Прокуратурата няма да провери, камо ли да разследва, нарушенията, свързани с морския сарай на Ахмед Доган в Росенец. Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев.

Той се намира в Габрово с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, където борят битовата престъпност, докато техни подчинени претърсват кабинети в президентството, часове след като държавният глава Румен Радев поиска проверка в НСО и сваляне на държавната охрана на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски. Гешев отрече връзка между прокурорското нахлуване и изявлението на Радев снощи.

"Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано", каза Гешев, цитиран от "Дарик", на въпрос ще разследва ли многобройните нарушения, разкрити от съпредседателя на "Демократична България" при слизането му на държавния плаж до резиденцията на почетния председател на ДПС. Представителите на извънпарламентарната опозиция бяха посрещнати агресивно от гардове на НСО, които не се легитимираха, опитаха да ги изгонят, избутаха ги във водата и изхвърлиха българското знаме, забито от Иванов на плажа.

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", коментира с ирония главният прокурор, сравнявайки гражданската акция на Христо Иванов с избухването на Октомврийската революция в Русия през 1917 г. и очевидно бъркайки руския политик Александър Керенски с героя на Лев Толстой Алексей Каренин.

Думите на Гешев са показателни, че държавните институции няма да защитят интереса на българските граждани и данъкоплатци в скандалния казус със завзетата държавна земя, незаконно строителство и поругаване на българския флаг.

Главният прокурор влезе в позната си реторика, че не се занимава с политика:

"Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят това. Ако българските граждани го оценяват, да гласуват. Правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Политическите последствия не ни интересуват. Не очаквайте от нас да правим политически изказвания. Да коментираме политици и да влизаме в тяхната игра, защото те искат да се чувстват значими", даде да се разбере Гешев.

"Ситуацията, която видях вчера, беше смешна, а поведението, ако са били служителите на НСО - това е проблем на евентуална вътрешна проверка", омаловажи случая той.

Гешев коментира за президента:

"Ние си решаваме собствените си проблеми. Проблемите на другите институции не са наш проблем. Да си ги решават те, да не ги прехвърлят на прокуратурата. В крайна сметка вчера мисля, че президентът ни призова прокуратурата... ми президентът да прецени какво иска - една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата, мисля, че касаеше неговият секретар, сега ни призовава да действаме. Политически коментари, трябва да питате президента. Като изясни позицията си дали ни има доверие, или ни няма доверие, тогава мога да коментирам. Сега и аз съм раздвоен, учуден малко от тези двупосочни и противоречиви изявления."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ду
    дупедавци
    15 -2
    15:19, 9 юли 2020
    А какво стана с така нареченията български офицер от НСО, който захвърли българското знаме от видеото. Смърт за вас.Трябва всички да бъдете изтрепани, иначе няма да се оправим
  • 2
    От
    Отвратен
    14 -2
    15:41, 9 юли 2020
    Прокуратурата като слугиня на боковата хунта прави „акция“ в президентството! „акцията“ в президенството е по устна заповед на борисов. „търговия с влияние“ има навсякъде другаде освен в чекмеджето с пачките на борисов!
    • Вн
      Внимание
      2 -7
      21:03, 9 юли 2020
      Има руски шпиони в администрацията на президентств... Виж коментара
  • 3
    Tr
    Troy
    13 -1
    15:58, 9 юли 2020
    Естествено, че държанката с каскета ще защити мъжа си от сараите.
    Иначе резакът ще я замени с друга държанка.
    • Ха
      ХАНКО БРАТ
      8 -2
      18:40, 9 юли 2020
      Така е и не може да им се отрече че са избрали най-наглата и арогантна държанка. Защитник на интересите на ********* и ДПС и хиперактивен обвинител и бухалка за всичките им противници и тези които не са съгласни да им отстъпят доброволно бизнеса си. Справка: КТБ и бизнесмена Илия Златанов от разследването "осемте джуджета".
  • 4
    Ка
    какво става
    11 -2
    16:27, 9 юли 2020
    Тука сме някаква територия.Държавата отдавна служи за параван на мутри престъпници.До кога ще търпим.Какво още трябва да се случи за да излезем на улицата.
    • НСО е изцяло на подчинение на президента Радев. ДП... Виж коментара
  • 5
    Че
    Четете
    5 -1
    21:07, 9 юли 2020
    ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съответно за законност на строителството.

    В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.
  • 6
    Ха
    хаха
    8 -1
    22:26, 9 юли 2020
    Образувала прокуратурата, необразувала свърши вече. Тия минаха всички граници. Нищо повече не може да спре народа.
  • 7
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    1 0
    23:41, 9 юли 2020
    Този като заговори за революция и хората го послушаха, а пък и с този каскет точно като Ленин. Само му липсва брадата и главата му е доста голяма , но това е може би защото е много умен ,евентуално,може би. Да не повярваш че точно каскета ще вдигне революция, но с действията си успя.

Още новини

Последни новини