От х:

Днес в x:

ЕС ще подкрепи Хърватия и България за влизането им чакалнята на еврото, според информирани източници

Високопоставени представители на еврозоната са готови да подкрепят Хърватия и България за влизането им в механизма ERM-2, предварителен етап за въвеждането от тези страни на еврото през следващите три години. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Тази стъпка ще прокара пътя за първото разширяване на еврозоната от 2015 година, когато Литва въведе единната валута и сега е 19-ата страна членка на еврозоната.

Високопоставени представители на ЕС казаха, че това решение е било сигурно, след като е получило окончателната подкрепа на финансовите министри от еврозоната и ЕС, които имат днес и утре видеоконферентна среща.

Решението вероятно ще бъде обявено след затварянето на пазарите или през уикенда, за да се избегнат пазарни спекулации, според два източника.

Предстои да бъдат решени някои дребни въпроси през следващите часове, коментираха високопоставени лица. Това може да отложи официалното обявяване за след уикенда, но е малко вероятно да промени решението за влизането на България и Хърватия в механизма ERM-2.

След като страните се присъединят към чакалнята на еврото, те остават в механизма за около две години преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната. Този процес ще отнеме приблизително още една година, което прави 2023 година най-ранната възможна за въвеждането на еврото, отбелязва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини