От х:

Днес в x:

Паметник в цял ръст на последния родопски цар Момчил ще посреща на границата с Гърция, нужни са още средства

Изображение 1 от 4

    През настоящата 2020 г. Златоград отбелязва 675 г. от гибелта на Момчил войвода, а годината е обявена за „Година на Момчил войвода – родопския цар“

    В параклиса „Света Неделя“, на връх Света Неделя, в деня на Светицата 7 юли, бяха почетени всички загинали, заупокойна молитва беше отслужена за Момчил юнак, по повод на  годишнината от гибелта му на7 юли преди 675 години.

    Панихидата събра златоградчани на върха, от който се вижда като на длан цялата местност, която според исторически данни е била владение на Момчил. Гости на събитието бяха историкът проф. Николай Овчаров, който представи за първи път проучванията си, съвместно с проф. Пламен Павлов, за Момчил юнак. Изследването им "Момчил - родопския цар" е събрано в книга, която официално ще бъде представена през август.

    Кулминацията в честванията на колосалната за Средновековието фигура на владетел, който пръв се организира да даде военен отпор на нашествието на османците в Родопите ще бъде откриване на негова статуя. Тя се работи активно, предстои отливането й и ще бъде монтирана близо до граничния пункт с Гърция, като според историците границите на владението на Момчил е била далеч отвъд пределите на Родопите.

    Монументът в цял ръст е съчетание от гранат и метал, последният родопски цар е изваян от камъка в героична поза, наметнат със средновековно наметало и оръжие, шлемът и ризницата ще са от метал, и заедно с постамента ще бъде висока почти три метра.

    Официалното отркриване е планирано на 22 август т.г. , поканени са много гости. За цялостната организация на честванията, чиято кулминация е откриването на скулптурната композиция с чешма, са направени множество дарения от цялата страна, но организаторите имат нужда от още средства и се обръщат с апел за помощ към дарителите.

    "Искаме да възродим паметта на този първи български владетел противопоставил се на турците", каза инж. Александър Митушев от инициативния комитет. За паметника вече са дарили десетки фирми и граждани, но продължават да се набират дарения за довършването му. Две експедиции в Гърция за проучването на царуването на Момчил е правил проф. Николай Овчаров и по думите му, Момчил царува едва 2 години, но създава внушително княжество в Родопите, а "родопският цар" не е литературно сравнение. "Проф. Павлов доказва, че Момчил е родопски българин. В началото е бил разбойник, но след това става признат военачалник. Възползва се от гражданските войни във Византия през 1341-1346 г. и създава княжество.“, обяснява проф. Овчаров.

    На 7 юли 1345 г. се изправя на голямо сражение срещу Кантакузин и подкрепящите го турски части при крепостта Перитеорион при днешното Порто Лагос в Северна Гърция, където загива. Това е първото голямо сражение, което християнски владетел дава на турските войски. Турците са впечатлени от неговата мощ. Турски поет го описва голям като кула, минаре. Бил е много снажен, силен. Споменът за него остава, песните за Момчил са едни от най-многобройните.", каза проф. Овчаров.

    Според него, на връх Света Неделя е имало крепост, която категорично свързва с Момчил, но може да го докаже с разкопки. На върха, където на 7 юли беше почетена паметта му има останки от стена изградена с хоросан, която по първоначален оглед без поручвания, истърикът датира приблизително около от 4-5 век.  

     Момчил е един от първите българи и първите европейци въобще, които без страх се опълчват на ранното османско нашествие. По онова време той е един от най-влиятелните хора в Родопите, с голям авторитет и решителни военни действия се изправя срещу враговете и защитава владенията си и населението в тях.

    Още през миналата година беше обявено началото на инициатива за издигане на паметник на войводата в района на граничния пункт Златоград-Термес, за чието изграждане беше открита набирателна банкова сметка, но днес средствата не достигат и са нужни още.

     Александър Митушев е сред най-активните инициатори на съхраняването на историческата и културна памет на региона и се обръща към всички родолюбиви българи у нас и в  чужбина с апел да се включат в довършването на паметника на последния родопски цар. По негова инициатива и със средства, основно дарени от него, са създадени Музея на Делю Войвода и хайдушкото движение в Златоград, където образът на последния родопски цар може да се види в истинската му величина- талантлив като стратегическо мислене, много смел и физически силен.

    Организаторите обявиха, че се надяват на съпричастността и подкрепата на възможно повече хора, за да се реализира родолюбивото начинание.

    БАНКА ДСК ЕАД
    Титуляр: ИК честване 675 г. гибелта на Момчил войвода
    IBAN BG29STSA93000026512384
    BIC STSABGSF

    ЩилянаЧакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини