От х:

Днес в x:

Кемалистите съгласни с превръщането на "Св.София" в джамия

Лидерът на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанска партия /НРП/ - Кемал Кълъчдарогул, посочи, че няма да имат възражения срещу евентуален указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ще даде възможност музеят "Света София" в Истанбул да бъде трансформиран в джамия.

Турция на Ердоган

Турция обявява решението за "Света София" след 15 дни
Джамия или музей: Задава ли се масова мюсюлманска молитва в "Света София"?
И САЩ се намесиха в казуса със "Света София" в Истанбул

В интервю за емисията на турски език на британския в. "Индипендънт" Кълъчдароглу коментира най-актуалния въпрос от последните дни, а именно статута на храма "Света София".

По думите на опозиционния лидер трансформирането на "Света София" от музей в джамия е възможно да стане с указ на президента Ердоган, а НРП няма да възрази на това.

"Ердоган може да седне, да напише един указ и да го публикува в държавния вестник, така че "Света София" да бъде отворена за мюсюлмански богослужения. Но ако си прави сметката, че НРП ще има възражения и така аз бих могъл да отблъсна електорат от нея, не, греши, на погрешен път е, защото ние няма да възразим на неговия указ", заявява Кълъчдароглу.

Турският Държавен съвет предстои през следващите две седмици да се произнесе по иска на неправителствена организация за отмяна на решение от 1934 г., регламентиращо статута на "Света София" на музей.

Независимо от решението на административния съд обаче е възможно "Света София" да бъде трансформирана в джамия и само с президентски указ.

Редица държави насърчиха Анкара да не предприема промяна на статута на музей на "Света София", но Ердоган отхвърли тези призиви като "обидни за суверенните права на Турция".

  dir.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини