От х:

Днес в x:

Цената на тока скочи с 2.7% заради държавната ТЕЦ

Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от днес, 1 юли, вместо да поевтинее с 0.55 на сто, каквито бяха обявените в края на май разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране. Основната причина за това е включването в захранването за бита на силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2", която първоначално бе отрязана от достъп до сигурния пазар, където да продава скъпата си електроенергия.

Парното пък ще поевтинее средно с 12.69 процента спрямо цените от миналия отоплителен сезон, а цената на природния газ през месец юли ще е с 6.05 % по-ниска от юнската, което е над прогнозирания в началото на месеца от "Булгаргаз" спад с над 4 на сто.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в онлайн пресконференция, която бе последната за него и на която той отново заяви, че през петте години на мандата му решенията на регулатора са вземани според закона, обективно, безпристрастно и балансирано. До края на тази седмица се очакват номинациите в Народното събрание за шеф и нови четирима членове на комисията, които са с изчетли през април мандати.

Преминаването на разчетеното поевтиняване на електроенергията в поскъпване Иванов обясни с настъпили обстоятелства след оповестяването на доклада с намалението на цените.

Едното е извеждането на небитовите потребители на свободния пазар, което ще намали необходимата за регулирания пазар енергия с над 3 тераватчаса в следващите 12 месеца и така обемът ѝ ще падне до 11.7 тераватчаса, обясни Иванов. Той обаче не навлезе в подробности как това влияе това на цените в микса.

За спасяването на държавната ТЕЦ

"Някои дружества коригираха заявленията си и промениха параметрите си по начин, че влязоха в изискванията да участват с квота на регулирания пазар. Третото обстоятелство е решението на Народното събрание относно бъдещето на въглищните електроцентрали, което изисква да не се допуска прекратяване на дейността на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза регулаторният шеф. По думите му, "в стриктно изпълнение на тези решения, на 25 юни енергийният министър Теменужка Петкова възлага на ТЕЦ "Марица Изток 2" да произведе за ценовия период 2.6 тераватчаса, които задължително ще се купят на регулирания пазар", продължи той.

"Съвкупното действие на тези три обстоятелства доведе до промяната, която бе приета днес", заяви Иванов.

Реално обаче решението на парламента, което задължи Петкова да бъде увеличен капитала на въглищната централа с близо 600 млн. лв. и да не допуска закриването на мощностт, бе взето още в началото на годината. Тоест при изготвянето на разчетите с поевтиняването на цените и орязването на желанието на ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Бобов дол", това депутатско решение е било известно на регулатора, но заповедта на Петкова е издадена, след като регулаторът реже дружеството от достъп до регулирания пазар. Така регулаторът е притиснат да даде квота на централата, почти равняваща се на консумацията извадените на свободния пазар фирми. Така държавната централа ще продължи да продава на бита, заради което ще бъде компенсирана за разликата между пазарната цена и себестойността на енергията на дружеството. Реалната причина за това действие е, че мощността не може да продаде енергията си на борсата и това би означавало да спре работа. Подобно нещо би се отразило и на дейността на държавните мини "Марица Изток", които са неин доставчик.

ВКлючването на държавната ТЕЦ на регулирания пазар би трябвало да се слючва за последен път, защото от ЕК искат от следващата година регулаторът да не определя квоти за ток за бита.

Три лева повече

Иван Иванов посочи, че включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" в ценовата компонента "задължение към обществото", ще доведе до увеличението ѝ с 1.9 лв./МВтч. Това ще рефлектира върху цената, на която общественият доставчик НЕК ще продава тока на трите електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", и  и тя ще бъде 92.92 лв./МВтч вместо планираните 89.57 лв.

В резултат на това цената на бита се повишава. Средното увеличение става с 2.7 на сто. Така клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 2.72 на сто по-високи сметки, на ЕВН – с 4.12 процента, а на "Енерго-про" – с 1.5%.

Първоначалните разчети, преди включването на тока от държавната ТЕЦ, бяха за намаление средно с 0.55 на сто за страната. Плановете бяха за спад с 1.69 процента в Североизточна България, обслужвана от "Енерго-Про". За клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът трябваше да е 0.45%, а за абонатите на ЕВН в Югоизточна България да има поскъпване с 0.15%.

Иванов обаче посочи, че сега приетото поскъпване е под размера на годишната инфлация за 2019 г., каквато е била практиката на регулатора за петте години, откакто той е начело.

Парното - по-евтино спрямо октомври, по-скъпо спрямо май

При парното поевтиняването спрямо миналия отоплителен сезон е 12.69 процента, заяви Иванов, който за пореден път обяви изявленията за поскъпване на топлоенергията от 1 юли като "неверни твърдения – изцяло манипулативни". " И личи стремеж на определени политици или псевдоанализатори да внушат на потребителите, че цената на топлоенергията ще се повиши. Преследват се нечисти политически цели", заяви той.

Реално спрямо определената последно цена на топлинната енергия за месец май има повишение, което е заради това, че сега се определя едногодишна цена, която отразява прогнози за поскъпване на природния газ през зимата.

"Ако се отчете, че междувременно, заради анекса с "Газпром", се реши да се възстановяват суми на бита, след корекцията намалението е с 4.54 на сто", коментира Иванов.

Той се спря на цените на "Топлофикация София", която е най-големият производител на топлоенергия в страната. Ако на 1 юли 2019 г. цената е била 95.64 лв./МВтч, от днес тя е 82.09 лв. 

Цената на природния газ за юли ще бъде 19.10 лв. МВтч, което е спад с 6.05 на сто спрямо стойността му през юни.

Иванов отбеляза още, че разходите за ремонти на топлофикациите в следващите 12 месеца не са намалявани заради цената на газа. Възстановяването на надвзетите суми заради промяната в цената на руския газ със задна дата – от 5 август 2019 г.,  по никакъв начин не трябва да формира нито печалба, нито загуба за енергийните дружества, припомни регулаторният шеф.

Няма мърдане за либерализацията - ще е през 2025 г.

Той каза още, че до 31 август трябва да се изготвят типовите договори за електроснабдяване за небитовите потребители, които от 1 октомври 2020 г. са длъжни да излязат на свободния пазар, но не са си избрали търговци.

По думите му пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители ще стане на два етапа – през 2023 г. ще бъдат извадени половината битови потребители, през 2025 г. - останалата половина.

През тези пет години сме се водили само от разпоредбите на закона, обективност, безпристрастност и баланс на българската енергетика, каза Иванов на финалната си пресконференция.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бо
    Боци Кюлчето
    4 -2
    19:58, 1 юли 2020
    Честито на тулупите !
  • 2
    Че
    Честито и на нас
    1 0
    13:30, 2 юли 2020
    Държавната тец , Държавната пералня .
    Пеликани с големи гуши !
Последни новини