От х:

Днес в x:

Фирми и граждани с жалба до съда срещу увеличението на такса смет в Хасково

Хасковският административен съд насрочи дело, образувано против решение на Общински съвет – Хасково, касаещо такса битови отпадъци за 2020 г., съобщиха от Темида.

Процесът е образуван по жалба на юридически и физически лица от Хасково, против Решение № 14/20.12.2019 г. на Общински съвет - Хасково, в частта му на раздел II т.1 и т.5.1 и т.5.2, с които е определен размера на такса битови отпадъци за 2020 г., както следва:

1. За населението на гр. Хасково и за жилищата на предприятия – в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти, като по видовете услуги таксата е както следва: - за събиране и транспониране на битови отпадъци - 1.3 промила; - за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО – 1.2 промила; - за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.;

5. За всички нежилищни имоти на предприятия, както следва:

5.1 Когато не е подадена декларация в установения срок, декларирало е по-малко от необходимия му брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато не могат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.;

5.2 В зависимост от вида и броя на деклариралите съдове за изхвърляне на битови отпадъци на предприятията – размера на таксата е както следва:

За събиране и транспортиране на битови отпадъци: - за кофа 110 л. – 550 лв.; - за контейнер тип „Бобър“ – 1560 лв.; - за контейнер с обем 4 куб.м. – 1560 лв. За третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Откритото съдебно заседание за решаване на казуса ще се проведе на 05.08.2020 г. от 10.00 часа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ма
    Малинка
    35 -4
    13:54, 1 юли 2020
    За да сме точни, заглавието трябва да е: Фирми и граждани вкараха в съда сина на Остап Бендер - Иван Минев заради увеличението на такса смет в Хасково.
    • Ку
      Кура Лупа
      15 0
      17:51, 1 юли 2020
      Станчо Боклука
      взима пример за кражбите от
      Евро Боклука Боци Тулупа
      ...
      Ако избием тия дето дават лошия пример като Тулупа и Румъница Джолан
      ....
      и малките ще се кротнат :))
    • По
      Порчо
      15 0
      21:07, 1 юли 2020
      Грабят народа си, както нито византийци, нито турци са го ограбвали. Крадат и с г...за си. Толкова робства и сме оцелели, а сега само за 10-20 години демокраДи и малограмотни гербераси ще видят сметката на България. Докога ще ги търпим тези дебили?
  • 2
    Ба
    Баце
    41 -1
    14:55, 1 юли 2020
    Тъпите нещастници си грабят народът си спинка гласувайте пак за ГРОБ за да се загробите всички. На ви сега дърветата дето засади от вашите пари ще дойдат ще изпият и последната ни капка кръв ще ни изгонят да сме роби на германците. Народен съд трябва не административен!!!!
  • 3
    Бо
    Божко
    34 0
    15:14, 1 юли 2020
    Няма как.Тати каза и Мавърчето изпълнява.Не плюете по татковото момче.Те със Зурлю са като две капки вода - тъпи,прости,нагли,безочливи,алчни,комерсиални,готови да убият човек само и само да са на върха.Така,че какво се учудвате.Просто хасковска действителност.
  • 4
    Аз
    Аз отдавна
    23 0
    16:49, 1 юли 2020
    Се срамувам че съм Българин. По избори ходят на майка си в оная работа. Ааа. И за риба. Баси. Колко велик народ сме били. Някога. Сега чалгаджии и наркомани
  • 5
    Пи
    Пирин
    4 0
    08:50, 2 юли 2020
    Протеста е и заради това, че таксите се увеличават, а качеството на услугата пада! Защо? Забелязвам че около кофите за смет има боклуци, дори след като са ги чистили, отделно съседните парцели, примерно двор е ужасно замърсен, давам пример-ул.Пирин 2, зад бившата Райфайзен банк има двор, който изобщо не се чисти, нищо че е Синя зона, от там има приходи! По тротоара има трева и боклуци, които седят със дни и се омитат от вятъра, а не от служителите на чистотата.
  • 6
    Ст
    Ста...
    8 0
    08:53, 2 юли 2020
    Кметът е марионетка, но си получва процентите. На хората с икономически интереси, като Т. Лилянов, Д. Добрев и др. Общ. съвет, в лицето на ГЕРБ и боклуци около Марчев, гласуват по команда, като в акционерно дружество. Парите ще отидат за сметището, респективно в джобовете на по-горе цитираните. А, и за централата на ГЕРБ, че идват избори. А граждани и фирми, да го ду.ат. В Пловдив и София промилите за такса смет са по-малки. А разходите им по транспортиране са много по-големи от тези в Хасково. Но така тръгна още от узунджовския крадец и си продължава. Тогава герберастите се бореха за намаление на таксите, но сега и на тях им се лапа. Отврат са и Кмет и мафиотите зад него!
Последни новини