От х:

Днес в x:

Влизаме в Гърция ограничено и само с предварителен протокол

От днес в южната ни съседка Гърция се влиза само след попълнен предварително PLF протокол, което означава, че всяко пътуване до там трябва да бъде предварително планирано. Освен това снощи беше съобщено, че за влизането от България може да става само през пунктът ,,Кулата-Промахон".

От МВнР съобщиха, че по информация на Гръцкото посолство у нас според развитието на епидемичната обстановка гръцките власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове.

В същото време тази сутрин движението към съседната държава през пункта „Маказа“ не беше прекратено. Очаква се повече яснота по темата през деня днес.   

А протоколите гръцките власти наложиха като част от усилията си за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. Документът може да се попълни и онлайн

Документът можете да попълните онлайн на https://travel.gov.gr/#/

Протоколът трябва да бъде изпратен най-малко 48 часа преди влизането в страната. В него се предоставя подробна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишния му престой в други страни и адреса на престоя в Гърция.

След изпращането на информацията, подателят трябва да получи имейл за потвърждение, а след това и втори с уникален QR код, без който преминаването през граничен пропускателен гръцки пункт няма да е възможно.

На границата в зависимост от QR кода ще ви бъде позволено на пътуващия да продължи или ще бъде насочен към място за тест. Ако при манипулацията всичко е наред, ще бъдат давани инструкции за реакция при поява на симптоми на COVID-19.

Ако по време на престоя си в Гърция, пътуващият е планувал да посети няколко места, то е длъжен да ги попълни в декларацията си. Трябва да вземат предвид всички планирани дестинации в рамките на седмица.

Попълването на протоколите ще е задължително и за българите, които живеят в Гърция и пътуват между двете страни.

Проверката им на границата ще става на случаен принцип.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини