От х:

Днес в x:

По-малко ученици с разрешително за работа в Хасково

Спад в исканите и издадените разрешителни за работа на непълнолетни лица в Хасково регистрират от областното звено на Инспекцията по труда.

От началото на годината са издадени 37 разрешителни с този специален статут, а за същия период на 2019 г. са били издадени 55.

Предвид ситуацията със здравната криза и това, че основните сфери, в които се наемат на работа учениците са най-често хотелиерството, ресторантьорството и търговията, тъй като това са дейности, в които от една страна условията на труд са подходящи за непълнолетни, а от друга става въпрос за сезонна работа, която съвпада с лятната ваканция,  разликата в броя на издадените разрешителни от тази и миналата година на практика не е съществена. Проверките в област Хасково от инспекторите по труда показват, че работодателите спазват изискванията за наемане на непълнолетни, тъй като няма установени лица на работни места извън правилата, нито през миналата година, нито за пологудието на тази.

По данни на Министреството на труда и социалната политика за миналата година в страната са засечени 119 случая за наемането на непълнолетни лица на работа, без разрешението на ИТ. Това и наложи по-сериозни проверки през тази година.

В тази връзка от Дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково припомнят, че непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа, но трябва да получават поне минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Искането се подава от работодателя и може да бъде по електронен път. Процедурата е максимално облекчена. Изискват се минимален брой документи, които са свързани основно с доказване на безопасна работна среда и които не са по-различни от необходимите за всяко работно място. Разликата е, че, когато на него е наето пълнолетно лице, те се предоставят при проверка, а когато е непълнолетно - предварително.

Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини