От х:

Днес в x:

Най-големият петролен банкрут в коронакризата - пионерът в американския шистов добив обяви фалит

Chesapeake Energy, един от първите в Съединените щати, започнали проучване и производство на шистов петрол, обяви фалит. Документите за обявяване на несъстоятелност са подадени в съда в Тексас, според сайта на компанията.

Chesapeake Energy иска защита по глава 11 от Закона за несъстоятелността на САЩ, който позволява реорганизацията на компанията.

Дългът на компанията се оценява на около 7 милиарда долара. Загубите на Chesapeake Energy през първото тримесечие на 2020 г. възлизат на 8,3 милиарда долара, ликвидността в края на март - 82 милиона долара. Преди това компанията сключи споразумение с кредиторите. 

От януари акциите на Chesapeake паднаха с над 93%, от $ 172 до $ 11,85, сочат данните в петък, 26 юни. 

Според изчисленията на Deloitte, 30% от разработчиците на шисти са технически неплатежоспособни при средна цена на петрола от 35 долара за барел (това тримесечие е все още $ 27), а други 20% ще изпитат сериозни финансови проблеми.

Според New York Times около две дузини американски петролни компании от началото на годината са прибягнали до глава 11 от Закона за банкрута на САЩ. До края на май средното дневно производство на петрол в САЩ е спаднало до 11,2 милиона барела от над 13 милиона барела през март, според Администрацията за енергийна информация. Намаляването на производството с приблизително 1,75 милиона барела тази пролет е пряко свързано със спирането на работата на съществуващите кладенци, според IHS Markit. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини