От х:

Днес в x:

29 юни - Националeн ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Инициативата е на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", а в днешния ден са предвидени редица прояви и инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност, съобщиха от Агенцията. Всички те преминават под мотото "На пътя животът е с предимство".

През тази година институциите съсредоточават усилия около 4 ключови теми, свързани с безопасността на движението по пътищата: опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране; скоростта; важността от поставяне на обезопасителен колан; безопасността в градски условия и в частност - тази на пешеходците. За всяка от тях са разработени единни визии, които са предоставени за безвъзмездно ползване на областните администрации, общини и други институции, неправителствени организации и компании. Със съвместни усилия те ще бъдат разпространени в цялата страна заедно с посланията за повече толерантност и безопасност на пътя. В ситуацията на световна пандемия това е един от подходите да се акцентира вниманието на хората и в частност на пътуващите към темата, без да се инициират събития, които да събират множество присъстващи, посочват от Агенцията.

Заедно с това редица общини и организации са планирали допълнителни инициативи за отбелязване на 29 юни. Активностите ще продължат през цялата седмица.

Денят на безопасността на движението по пътищата се отбелязва за втори път в нашата страна. През 2019 г. с решение на МС датата 29 юни бе определена за единната дата за страната ни. Целта е с началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август да се акцентира вниманието на обществото към безопасността на движението по пътищата.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя - по над 1400 пътно-транспортни произшествия годишно. Предпоставка за това е и увеличеният чуждестранен трафик в страната ни през този период.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини