От х:

Днес в x:

Първи опит на дрога още на 12 години

    Все повече пада възрастовата граница за първо посягане към опиатите от страна на децата. Това констатираха от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково.

    Организацията проведе днес информационна кампания на открито по повод Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици, който се отбелязва на 26-ти юни.

    „Ако допреди години говорехме за възраст 14- 15 години, в която младите хора за първи път са изкушени да опитат дрога, то сега тази възраст пада на 12 с първа проба. Обикновено първата проба се прави с марихуана и се възприема като безобидна. Макар вече да се съмнявам, че марихуаната може да се намери в чист вид лесно, защото обикновено в днешно време е обработена със синтетика, която я прави още по-опасна. Всички обаче трябва да са наясно, че безобиден опит на посягане към дрогата няма.“, посочи председателят на общинския съвет по наркотичните вещества Цветелина Георгиева.

    Обикновено първата доза наркотик децата намират в приятелската среда, в която попадан извън семейството си.

    „Ако попадне в среда, в която се взимат наркотици, младият човек често се увлича в призива да опита нещо ново. Но често това се случва, само и само да не бъде отхвърлен от тази среда. Посяга към наркотиците, за да се инициира с този приятелски кръг, към който иска да принадлежи“, посочи още Цветелина Георгиева. Тя и колегите й от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково са категорични, че родителите трябва да са много бдителни за сигнали, които могат да наведат към мисъл, че децата им взимат дрога, но да подходят към темата с разбиране, не със заклеймяване.

    Спортът, заниманията по хоби и предразполагането към споделяне и доверие към родителите, са най-ефективнтите мерки, които могат да помогнат децата да бъдат държани колкото се може по-настрана от дрогата, смятат експертите.

    Като част от кампанията срещу опиатите днес е и организираният от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните тематичен театрален спектакъл. Той ще се играе на сцената на читалище „Заря“ от 19 часа тази вечер. Спектакълът „Ключ за седмото небе” на младежки театър „ Арлекин”- Хасково е под режисурата на Румяна Георгиева. Автор е Иглика Пеева, а в главните роли са: Надя Стоянова и Тодор Враджалиев.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Уж
      Ужас
      25 -4
      15:25, 26 юни 2020
      Какви са тия тъпи заглавия, бе господа журналисти?!
      • Абе Тулуп,
        кажи на Къньо Маймуната
        да не слага наркомани в кръжока "Купи дрога от правилния търговец"
    • 2
      Ву
      Вуп
      10 -3
      16:14, 26 юни 2020
      так так так
    • 3
      За
      Загрижена майка
      24 -3
      16:18, 26 юни 2020
      Всички млади пият наркоман
      • За
        ЗАГРИЖЕН БАЩА
        6 0
        22:07, 26 юни 2020
        Всичкото младо пият наркоман !!!
    • 4
      На
      Найден
      14 -7
      16:32, 26 юни 2020
      Това е план на Бил Гейтс за разпространение на 5G
    • 5
      Ро
      родител
      12 -6
      16:38, 26 юни 2020
      Много добра инициатива,липсата на достъпни образователни материали и информация водят до посягане на децата към наркотиците. Браво на организаторите и на децата! Ако можем да споделим нещо позитивно добре,но като гледам пак едни и същи взеха да ръсят простотии,абе ако няма какво да кажете замълчете... че вече не ми се чете този сайт.
    • 6
      Ще
      ще умра
      5 -14
      16:50, 26 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 7
      ID
      I don't like drugs
      12 -4
      18:03, 26 юни 2020
      Истината е че много голяма част от хората нямат средства за нормален живот. А дилърите зарибяват безплатно и после им стават абонати балъците. Подобен род книжлета водят до обратния ефект, да се изпробва дрога и опияти от любопитство !
      • За
        запознат
        11 -2
        18:17, 26 юни 2020
        Напротив,направих си труда да си взема от материалите и да ги прочета,въпреки че съм голям човек,информацията ми беше много полезна като родител,а тази вечер ще дам книжките на детето си и ще поговорим затова,иначе вероятно нямаше да се сетя... Хубаво е да има такива инициативи,които да подсещат и информират.
      • Та
        Таро
        3 -8
        19:50, 26 юни 2020
        Детето ти ако пуши и пие скришно от родителите си... Виж коментара
      • До
        До Таро
        5 0
        09:20, 27 юни 2020
        Ако си качествен родител, нищо скришно няма да прави детето ти!
    • 8
      Ня
      Няма
      14 -2
      20:19, 26 юни 2020
      Как да пуши и пие и да не се усетиш. Значи хайванина си ти! А тъй като от крушата ,ябълка не пада щом тариката е муле или дилър, такъв ще е и изтърсака. Помни едно- война е в момента и след днешните арести давам 1месец срок и идва ред на Ганчовото Цанков и Шебека
    • 9
      Bl
      Blessings
      0 -1
      20:22, 28 юни 2020
      Тия н@шарените @кудзи нещо дилърчет@ ли си падат? Щото съм готов да се обзаложа, че имат отношение към това!
      • 12
        123
        1 0
        14:20, 21 юли 2020
        Спортисти са,майна,спортисти.
    Последни новини