От х:

Днес в x:

САЩ повдигнаха нови обвинения срещу Асанж за връзки с хакерски групировки

Министерството на правосъдието на САЩ говори за връзките на Асандж с хакерски групи
Ново обвинение бе издадено от Генералната прокуратура на САЩ срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж. То е изпратено във федералното голямо жури. Новото обвинение изяснява степента на връзките на Асанж с хакерски групи, се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.

В него се посочва, че новото обвинение не съдържа допълнителни обвинения по предишното обвинение от 18 точки, повдигнато на Асанж през май 2019 г. Съгласно сайта на Министерството на правосъдието на САЩ, новото обвинение описва връзките на Ассанж с хакерските групи LulzSec и Anonymous. Според обвинението, Асанж и други служители на WikiLeaks вербували и координирали атаки и хакване на компютърни системи с хакери в интерес на своята организация.

През 2010 г., се казва в доклада, Асанж получил неоторизиран достъп до правителствената компютърна система на една от страните от НАТО.

През 2012 г. Асанж директно се свързал с лидера на хакерската група LulzSec (която тогава сътрудничи на ФБР) и ѝ предоставил списък с цели за хакване. Той поискал да намерят и предоставят на WikiLeaks имейли и документи, бази данни и PDF файлове, включително материали от ЦРУ, агенцията за национална сигурност, The New York Times. Така, WikiLeaks получава и публикува имейли от разузнавателна консултантска компания, тези данни били предоставени от представител на Анонимните, свързан с LulzSec, посочва Министерството на правосъдието.

В повдигнатото през май 2019 обвинение се твърди, че Асанж е съучастник на Челси Манинг, бивш анализатор на американското разузнаване, в незаконно получаване и разкриване на класифицирани документи, свързани с националната отбрана. Според прокуратурата "има основание да се смята, че тези данни е трябвало да се използват в ущърб на Съединените щати или в полза на друга държава".

Получените документи са публикувани от Асанж в Wikileaks. Те съдържат имената на източници, предоставящи информация на американските сили в Ирак и Афганистан, както и на американски дипломати в целия свят, се казва в доклада. Сред тези хора са "афганистанци и иракчани, журналисти, религиозни лидери, правозащитни активисти, политически дисиденти от репресивни режими", заяви прокуратурата. Според обвинението, действията на Асанж "сериозно са застрашили националната сигурност на САЩ в интерес на техните противници и поставят източниците под сериозна и непосредствена заплаха от сериозни физически наранявания и (или) задържане“.

От 2009 г. насам Assange и WikiLeaks активно са искали класифицирана информация, се казва в доклада. В същото време Манинг, като аналитик за разузнаването, е имал достъп до база данни, съдържаща около 90 000 доклада за "значими дейности, свързани с войната" в Ирак, 400 000 подобни доклади за Афганистан, 800 записи за затворници в Гуантанамо и 250 000 телеграми на Държавния департамент. Тя (Манинг) отговорила на искането на Асандж и му предоставила този достъп.

Асанж може да получи по 10 години затвор за всяко от 17-те обвинения и още пет години за заговор за получаване на достъп до правителствен компютър.

В момента Асандж е задържан във Великобритания по искане за екстрадиция от САЩ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини