От х:

Днес в x:

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта и туризма могат да получат 290 лева месечно за запазване на заетостта на служителите си

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период, ще могат да получат компенсации в размер на 290 лв. месечно за запазване на заетостта на работниците и служителите. Това реши правителството с одобряването на условията и реда за изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.

Очаква се близо 22 000 работещи да получат такава подкрепа. Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв. Съгласно Решението на Министерския съвет компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 01.07.2020 г., но за не повече от шест месеца.

Работодателите, кандидатстващи за изплащане на компенсации, следва да отговарят на няколко основни изисквания - да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация; да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към 31 декември 2019 г.; през периода на изплащане на компенсациите да не получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет по стандарти, приети в изпълнение на чл. 71 от Закона за публичните финанси.

Право да получат компенсации имат самоосигуряващи се лица, които не трябва да имат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към 31 декември  2019 г. Друго задължително условие е да запазват дейността си, докато получават компенсации, както и за допълнителен период, равен на половината от времето, през което получават средствата. Условието за запазване заетостта е валидно и за работодателите.

Заявленията за изплащане на компенсации ще се подават в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на работа на работниците и служителите. 

Средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини