От х:

Днес в x:

Промени в ноктите, които подсказват за здравословни проблеми


Различните изменения във вида на нокътя са предизвикани от състояния в организма, които може да се нуждаят от консултация с лекар

Ноктите се променят в зависимост от вътрешното състояние на организма. Те могат да ни подскажат много повече за здравето ни, отколкото сме предполагали. Ако забележите някои промени в цвета на нокътя, изменения в структурата, плътността и гладкостта на нокътната плочка, това може да е признак на някакъв здравословен проблем, за който не подозирате. Какво подсказват ноктите за здравето ни?


Проблем с щитовидната жлеза

Често при заболявания на щитовидната жлеза ноктите стават сухи, чупливи, задебелени. Появяват се неравности и издутини по повърхността им.

Проблем с белите дробове

Ако белите дробове не работят добре, не доставят кислород до всички тъкани по някаква причина, ноктите ви може да станат леко заострени, а върховете на пръстите ви леко уголемени. Ноктите се извиват надолу и разширяват площта си. Това често се явява признак на проблем с белите дробове, свързан с намален приток на кислород.
 

Възпалителна болест на тазовите органи

При възпалителни състояния, засягащи органите в малкия таз, ноктите често променят скоростта на растежа си. Те остават къси задълго, което не е типично. При възпалителни заболявания на червата често ноктите се извиват нагоре вместо надолу, както е нормално.

Псориазис

Псориазисът е системно заболяване, което засяга кожата на повърхността, но и тъканите на редица органи вътре в тялото, които съдържат епителни клетки. Това заболяване се отразява и върху ноктите. Те пожълтяват или покафеняват, появяват се вдлъбнатини по тях. Понякога могат и да побелеят.

Рак на кожата

Ракът на кожата засяга и ноктите. Той може да се появи на редица неподозирани места. Ако забележите черни ленти по нокътя на доминиращата ви ръка, която използвате най-често, това може да е признак на меланом и е препоръчително да се консултирате със специалист. Кафяви петна и структурни изменения също могат да подсказват за това.

Чернодробни проблеми

Заболявания на черния дроб, причинени от хепатит В или С, цироза и други чернодробни заболявания, могат да предизвикат промени в ноктите. Те стават лесно чупливи и се разслояват много лесно. Възможно е да страдате и от чести гъбични инфекции по ноктите вследствие на чернодробно заболяване.

Диабет

С течение на времето диабетът предизвиква всякакви последици в тялото. Той засяга сърцето, бъбреците, очите, нервната система, кожата. Ноктите също могат да пострадат от високите нива на кръвна захар. Те стават силно чупливи, набраздени, с бели петна по тях.

Анемия

Дефицитът на желязо е най-често срещаната причина за анемия. Анемичните хора имат намален брой червени кръвни клетки в тялото и понижен приток на кислород в тъканите. Ноктите и кожата им са бледи, много бели и тънки. Ноктите са чупливи и лесно посиняват, дори когато не е толкова студено.

* Статията няма за цел да поставя диагнози. Текстът има единствено информативен характер. Ако забележите изменения в ноктите си, които ви притесняват, консултирайте се с лекар.





 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини