От х:

Днес в x:

Астрономи наблюдаваха "мистериозен обект" в космоса

Учени откриха мистериозен обект в космоса, който може да ни помогне да разберем по-добре черните дупки.

Обектът запълва празнина – по-лек е от черна дупка, но е по-тежък от неутронна звезда. Изследователите не знаят дали умиращите звезди оставят нещо след себе си, което би могло да запълни тази празнина, и защо е толкова трудно то да бъде открито.

“Опитваме се да решим мистерията от десетилетия”, казва Вики Калогера, професор в Северозападния университет. “Не знаем дали обектът е най-тежката позната ни неутронна звезда или най-леката черна дупка, но и в двата случая се касае за рекорд.”

Обектът бил засечен след като изследователите уловили “крайно необичаен” сигнал с помощта на обсерваториите Дева и LIGO.

“Обектът ще промени представата на учените за неутронните звезди и черните дупки”, казва съавторът на изследването Патрик Брейди, професор от Университета в Уисконсин. “Възможно е такава празнина да не съществува изобщо, а да е резултат от ограниченията на методите ни за наблюдение. Само времето ще покаже.”

При смъртта си най-масивните звезди се сриват под въздействието на собствената си гравитация и се превръщат в черни дупки. Не толкова масивните експлоадират в свръхнови, а останките им продължават да съществуват като неутронни звезди.

Проблемът с празнината възниква, тъй като най-тежката неутронна звезда е 2.5 пъти по-голяма от слънцето, а най-леката черна дупка е около 5 пъти по-голяма от слънцето. Изследователите са озадачени от факта, че досега не са успели да открият нищо, което попълва празнината между двата обекта.

Сега засекли обект, който се оказва или най-тежката неутронна звезда, или най-леката черна дупка.

Обектът е с тегло 2.6 слънчеви маси, което го прави идеален кандидат за запълване на празнината. Открит е през август миналата година.

Бил открит, когато се слял с черна дупка с тегло 23 слънчеви маси - събитие, което генерирало гравитационни вълни из космическото пространство, засечени от обсерватории на Земята.

Освен че запълва празнината, обектът повдига и редица други въпроси. Огромната разлика в масата на обекта и черната дупка, с която се е слял – 9 пъти по-масвина – подлага на съмнение теории за формирането на черните дупки и неутронните звезди.

Това е най-голямото несъответствие, наблюдавано някога при събитие с гравитационни вълни.

“Мистериозният обект може да е неутронна звезда, сливаща се с черна дупка – вълнуваща възможност, предсказана теоретично, но все още непотвърдена чрез наблюдения. С тегло 2.6 слънчеви маси, обектът надхвърля максималното тегло на неутронните звезди, затова е възможно да е най-малката откривана до момента черна дупка”, казва Калогера.

Макар да забелязали обекта и сливането му, веднага след засичането на гравитационните вълни, изследователите не успели да открият доказателства за събитието чрез светлинните телескопи. Разликата в размера може да означава, че голямата черна дупка е погълнала мистериозния обект, преди той да успее да излъчи каквато и да е светлина.

Разрушителната сила на събитието означава и, че няма как учените да разберат какъв е бил обектът преди да бъде унищожен.

Източник: independent.co.uk

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини