От х:

Днес в x:

Издават указател на институциите за помощ към жертви на домашно насилие

Изображение 1 от 2

    Ръководство ще подпомага  повишаването на компетентността на специалистите от институциите, които работят с пострадали и извършители на домашно насилие. То ще бъде издадено на хартиен носител, а по-късно и публикувано в интернет. В

    в него ще бъде включен и указател с важни телефони и контакти на партньори, организации, институции и мрежи, които предоставят подкрепа на пострадали от домашно насилие и извършители на домашно насилие. Това съобщиха от екипа на  Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Наръчникът е част от проекта на Фондацията, който ще се реализира с финансиране от  25 000 лв. от Министерството на правосъдието.

    С част от средствата ще се финансира и възможността за  ползването на безплатни социални услуги от пострадали от домашно насилие- социални, психологически и юридически в трите консултативни центрове на Фондацията в Хасково, Димитровград и Свиленград. Освен това ще продължат и  консултации с трудов посредник, които се предоставят единствено тук в страната, посочи ръководителят на проекта  Милена Славова. Десет души са минали  през миналата година през тази прогама, 50 процента са си намерили работа.

    Продължава и  груповата специализирана програма за извършители на насилие. През нея до октомври се планира да преминат 4-ма насилници. Заради ситуацията с коронавируса обаче в проекта е заложена и възможност за индивидуална работа с тях, въпреки че според психологът от „Х&Д Джендър перспективи” Петя Петрова груповата работа изиграва по-добра роля в осъзнаването на извършеното насилие. „Въпреки това в ситуацията на здравна криза, в която сме и индвидуалната работа онлайн е някаква възможност за реакция“, добави тя. Близо 40 души, извършили домашно насилие са минали през груповите терапии  „Х&Д Джендър перспективи” за седем години. „По принцип в началото всички насилници идват за терапията със страхотна съпротива, но пък са задължени до го направят по закон. Още на половината на сесиите, които трябва да преминат-24, обаче  се обръща настроението им.“. Психологът посочи, че за ефекта от работата е  показателен фактът, че от всички, които са минали груповата работа, никой  не се е върнал с нова ограничителна заповед за това, че е посегнал като насилник на близките си втори път.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Кр
      Кракен
      12 -6
      18:15, 22 юни 2020
      Тези от "джендър" търсят начин да усвоят едни пари! Защо не издадат книга как да смачкаме главата на домашна усойница?
    • 2
      Пи
      Питбул синдикат
      8 -5
      19:16, 22 юни 2020
      На снимките са мъже преоблечени като жени.И маски са си сложили за да не ги познат че не са никакви психолози .Каква терапия се очаква да правят от джендър переспективата? Х&Д означава ли съкратено Хаджи Димитър и защо джендъри носят име на изтъкнат наш воевода?
    • 3
      По
      Пора
      5 -2
      20:10, 22 юни 2020
      Нека всички мъже, които са готови да успокоят жени върху които е упражнено насили си оставят телефоните за връзка. Джендърите какво са?
    • 4
      ЯН
      Я Найденов
      4 -5
      20:20, 22 юни 2020
      Моята си е спокойна и от пенсията ми си взима. Как да не и тегля с удоволствие едни токати и токчета.
    • 5
      Ха
      Ханко
      6 0
      22:50, 22 юни 2020
      Е*а си лапаницата, нищо правенето и безхаберието. За 7 години са се занимавали с 40 души, горе долу по 6 на година или по 1/2 на месец. Ако годината има 250 работни дни, то са изработени 2000 часа или общо 6000 часа от трите грации на снимката. Със всеки от тези 40 души се е работило по 150 часа. То курсовете за космонавти са по кратки.
      Питам Ви, уважаеми дами от снимките горе, какъв ефект постигнахте с тези 40- станаха космонавти или продължават да насилват по къщите. Ако са станали космонавти хвала ви за труда, ако не, сдавайте по опис и отивайте на смени в Язаки, поне да има някаква файда от вас.
      За един приятел от Горски извор питам.
    • 6
      Пъ
      Пъпки недоебки
      5 0
      05:59, 23 юни 2020
      само че тия не са младежки акнета
      ...
      ами стари кърджалийски пъпки
    • 7
      Бъ
      Българка
      1 -1
      10:45, 23 юни 2020
      Джендър перспективи - ??????? Жалко за продадените им души!
      • Jh
        JHB
        0 -3
        11:19, 23 юни 2020
        Така и не се опитахте дори да разберете какво означава думата джендър. Жалко че такива простьовци са ми сънародници и съграждани.
    • 8
      Ба
      бате Б.
      0 0
      16:53, 23 юни 2020
      Е...ах ти и тъпите мисирки.
    Последни новини