От х:

Днес в x:

19 хил.лв разплатени на работници след намесата на инспекторите по труда в Хасковско

В шест предприятия в региона на Хасково е имало забавяне на плащането по трудовите възнаграждения за петте месеца на настоящата година. Това съобщиха за Haskovo.net от местната Инспекция по труда.

Забавените работни заплати са в общ размер на 24 400 лв за 20 лица. След намесата на Инспекцията обаче 19 000 лв са вече изплатени. Те са част от 2,5 млн лв, които са платени след съдействието на контролните органи.

„В Хасковска област, поне към настоящия момент, проблемът с неизплащане на възнаграждения не е сериозен.“, коментира директорът на ИТ в Хасково Кирчо Кирев.

Той припомни, че контролът по заплащането на труда, както и по възникването на трудовите правоотношения е сред акцентите в дейността на дирекцията.

А заради  активния старт на сезонните дейности в момента, контролът още повече ще бъде засилен в някои от секторите, като строителството, селското стопанство,  ресторантьорството и хотелиерството.

Три вида са вече договорите, чрез които фермерите и тютюнопроизводителите могат да наемат екипите си за краткотрайна работа през сезона и да са коректни работодатели. А процедурите по оформянето на документите са по облекчен ред, посочи още Кирчо Кирев.

Продължава да действа познатият вече като еднодневен договор.  А до 31-ви октомври работници по прибирането на реколтата и обработката на насажденията могат да бъдат наемани и за повече от един ден. А също и по силата на договор до 120 дни за дълготрайно безработни, които получават социални помощи. Те няма да губят правата си на социално подпомагане на който и вид договор да бъдат наети, уточни шефът на Инспекцията по труда в Хасково.

Всички видове договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа се предоставят онлайн чрез специално разработена за това система. Функционалностите й могат да бъдат представени от специално наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектори.

В помощ на сектора „Строителство“, който е един от силно рисковите,  както по отношение безопасността на труда, така и за полагане на недеклариран труд, има създадена платформа за онлайн оценка на риска „Превенция за безопасност и здраве при работа“. В нея са включени обучения и инструктажи.

 И двата проекта са финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

От Дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково отново предупреждават онези, които са склонни да приемат работа без трудови договори, че така губят социални и осигурителни права, а при инцидент нямат право и на обезщетение по задължителната в строителството застраховка за трудова злополука.

А междувременно днес от Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че се готвят промени в Кодекса на труда, които да гарантират още повече защитата на работниците и цикличното заплащане на труда им. Чрез една от тях се предвижда по-сериозна рестрикция за работодателите, при които се установи повторно нарушение за недеклариран труд. Предложението е глобата в такъв случай  да бъде от 15 000 лв до 20 000 лева.

При системни нарушения, свързани със забавяне на заплатата на работниците, работодателят ще подлежи на санкция в размер между 20 000 и 30 000 лева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    Хахо
    4 -3
    19:16, 19 юни 2020
    Ай стига сте хвалили инспекторите.всички знаем що за паразити са
  • 2
    На
    наблюдател
    1 0
    11:14, 20 юни 2020
    Тъпите гъ...ве в парламента не могат да измислят нищо практично и удобно. Колкото повече видове договори , толкова повече работещите без договори. Нещата вместо да се опростят и облекчат , те все повече се усложняват и затрудняват. Синът ми отиде преди седем години в щатите и на втория ден от пристигането си започна работа, редовно с осигурителна карта. Тука пет години работи къде с договор къде без договор, жали се в инспекцията по труда , но оттам все едно от умрял писмо да чакаш. Така че хвалипръцковците да си заврат хвалбите отзад дето пърдят и да си гледат работата.

Още новини

Последни новини