От х:

Днес в x:

COVID-19 пандемията отключи кутията на Пандора на зависимостите у нас

Според Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта към Асоциация "Солидарност", нивото на зависимост към субстанции се е увеличило драстично по време на извънредното положение.

С 38% по-малко хора са потърсили помощ за справяне с проблеми със зависимост в периода 13 март - 10 юни 2020 година в сравнение със същия период през 2019 г.

Експертите от националната линия наблюдават и рязко покачване на обажданията заради проблеми с употребата на алкохол - те са 30% от всички, потърсили помощ в периода на извънредното положение, в сравнение с 25% за същия период през 2019 година, като пик се наблюдава през април тази година, когато процентът е скочил до 39.

Всяка година хиляди хора търсят помощ за справяне със зависимост Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта към Асоциация "Солидарност", а над 200 000 души получават помощ през нейните онлайн канали. Тя единствена и уникална за България и се издържа от дарения. Линията предоставя обширна и експертна информация и консултация относно видовете психоактивни вещества, ефектите и рисковете от употребата на наркотици и алкохол, проблемната игра на хазарт, зависимостите и тяхното лечение, местата за помощ в страната, както и насоки за родители и близки.

Услугите на линията са безплатни и анонимни: 0888 99 18 66.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини