От х:

Днес в x:

Защо е толкова важен витамин D?

Витамин D е един от най-важните, но и от най-подценяваните витамини в човешкото тяло. Витаминът е мастноразтворим и най-често го наричат "слънчевия витамин", тъй като кожата го "произвежда", когато е изложена на слънчева светлина.

Много проучвания доказват, че витаминът намалява риска от множествена склероза, а липсата му може да доведе до сърдечни заболявания. Витамин D влияе положително при депресивни състояния, помага при отслабване, а дефицитът му може да е много опасен. 

Въпреки че лятото сега започва, трябва да знаете, че излагането на слънчева светлина не е достатъчно, за да си набавим този ценен витамин. Особено рискови са хората, които живеят в замърсени райони, прекарват доста време на закрито и имат по-тъмна кожа.

Сред симптомите, които издават, че имате проблем с нивата на витамина в кръвта си, са странни болки в цялото тяло, умора, мускулна слабост и схващания. Дефицитът на витамина се установява с кръвно изследване, като при определени стойности лекар може да ви назначи и допълнителни изследвания.

Да си набавим витамин D не е трудно. В аптечната мрежа е пълно с всякакви марки, които го предлагат. Но доста храни също съдържат витамина и в естествена форма. На първо място тук можем да поставим сьомгата. 100 грама от рибата могат да ни осигурят 66% от нужния прием на витамина. Ако намерите пък дива сьомга, със 100 грама от нея ще си набавите 124% от дневната доза.

Добър източник на витамин D са и други риби, като херингата и сардините. Маслото от дроб на риба треска също е удачен вариант. Други източници са жълтъците, гъбите, овеса, млечните продукти.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини