От х:

Днес в x:

Хасковлии проверяват за глоби в КАТ преди пътувания в чужбина

    Хасковлии се активираха да проверяват в КАТ дали са им наложени глоби. Причина за справките са предстоящи пътувания в чужбина и затягането на пътния контрол по границите на България, при което става невъзможно да напуснат страната с неплатени глоби.

    Някои от гражданите предпочетоха да направят проверката на място на гишетата в сектор „Пътна полиция“ в Хасково, нареждайки се на опашката сред чакащите за различни услуги, които стояха извън касовия салон заради въведените противоепидемични мерки. От КАТ - Хасково заявиха, че засега не е забелязано струпване на хора за проверка на глоби.

    Пътният контрол на българо-турската граница ще бъде затегнат от сряда. От 17-ти до 30-ти юни, на ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъде осъществена тестова работа по линия на пътен контрол. Ще се проверяват всички влизащи и излизащи водачи и пътници. На границата пътни полицаи ще връчват електронни фишове на преминаващите, които трябва да платят в съответния срок. При констатиране на случаи на връчени и неплатени в срок глоби, ще бъдат съставяни актове и ще се отнема шофьорската книжка, а автомобилът ще се спира от движение докато се плати глобата, каза началникът на сектор „Пътна полиция“ в Хасково главен инспектор Димо Чобанов.

    Санкционираните ще могат да си платят глобата веднага на границата, където са осигурени три ПОС терминални устройства. Такива устройства са осигурени и в дежурната част във всяко едно Районно управление в Хасковска област и в цялата страна, където глобите могат да се платят и в извънработно време, включително в почивни и празнични дни. След заплащането на глобите книжката ще се връща и автомобилът може да продължи движение.

    Плащането на ПОС терминал се отразява в системата на КАТ на момента. Ако се извърши плащането по друг начин – чрез онлайн банкиране, Easypay, банка, преводът ще се вижда на по-късен етап, а не веднага след осъществяване на плащането, уточни Чобанов.

    Всеки водач може да направи проверка за дължимите глоби и в сайта на МВР тук. Необходимо е да се въведе номера на шофьорската книжка и ЕГН/ЛНЧ (личен номер на чужденеца). Онлайн справката е надеждна и няма разминаване. Такова може да се получи, ако се констатира нарушение непосредствено след това и водачът тръгне да излиза от България или не е било излязло наказателното постановление.

    „При заплащане на каквито и да е глоби трябва стриктно да се следи за правилното изписване на номера на електронния фиш“, предупреди още Чобанов. Той допълни, че се получава объркване, когато МПС-то е собственост на фирма и заплащането стане от физическо лице по ЕГН. Тогава се получава разминаване при постъпване на сумата и не се отразява в автоматизираната информационна система. В този случай излиза, че фишът не е платен. Когато глобата е на фирма, е необходимо за наредител да се посочи булстат. За да се направи корекция и да се отрази плащането, трябва да се подаде молба и да се направи справка за плащането на конкретния електронен фиш. Проверява се дали е постъпила сума, от кого е постъпила, за кой електронен фиш е.

    Проверка за невръчени глоби може да се направи също в Паспортна служба в Хасково, където има и ПОС терминал за плащане.

    Системата за неплатени глоби стартира на ГКПП „Калотина“ пилотно, а предстои да се внедри и на останалите КПП-та.


    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Пе
      Петра
      30 -8
      20:19, 15 юни 2020
      Пари трябват скоро ще има и такса дето дишаме. Като мълчи народа ще е така
      • Мо
        Може ли
        14 -2
        23:41, 15 юни 2020
        само криви глави и един пингвин на опашката
      • Go
        gost
        1 0
        17:17, 16 юни 2020
        Добре де, аз като си ходя в чужбина с хеликоптера, могат ли да ме спрат?
    • 2
      Ер
      Ерджан
      23 -6
      20:29, 15 юни 2020
      А, тези крадци от политическата класа .....
      Онези които крадат и грабят крупно -Плащат ли и те глобите си . Така както ние??
    • 3
      11
      11111
      19 -8
      20:37, 15 юни 2020
      Ще ходите в ЧУЖБИНА...не знаете ли че е противозаконно...то и тази наредба е противозаконна но е наша..на ГЕРБ...
    • 4
      X
      X
      27 -1
      21:57, 15 юни 2020
      Нищо ново в КАТ, навалица, опашки и микроби. Мизерна институция.
    • 5
      12
      123
      22 -7
      22:12, 15 юни 2020
      Пак гласувайте за ГРОБ . Измислят хиляди незаконни неща да ви дерат и тормозят. Като дойдат избирите не ходете запгъби и гласувайте за който да е но не за ГРОБ. да паднат гладниците алчни.
      • 12
        123
        5 -10
        22:38, 15 юни 2020
        няма за кого да се гласува Виж коментара
      • Пе
        петров
        8 -5
        10:36, 16 юни 2020
        А ти какво искаш---да правиш нарушения на пътя и да не плащаш.Голям си глупак.
    • 6
      Ko
      koko
      17 -4
      08:20, 16 юни 2020
      Мисля, че това е правилно.Направил си нарушение,плати си го.Надявам се да хващат и лудите румънци от дунав мост до маказа и на маказа плащане.Белкем се научат, че и в България има правила за движение.
      • Ам
        ами
        12 -1
        08:59, 16 юни 2020
        Не е проблема в плащането,проблемът е че те спират и ти казват имаш 20 лева глоба,вземамети книжката,пишем ти акт...това в коя държава го има?И то без да знаеш че преди 6 месеца си сниман някъде и не си уведомен.Лично аз всеки път се проверявам в този сайт на МВР и нищо не излиза,а накрая се оказа друга работата...Защо например не направят едно смс известяване както при банките?И който желае да си заяви,тогава няма да се налага висенето по опашки в жега и дъжд в кат,където един елементарен навес нямат,да не говорим за тоалетна за гражданите....
    • 7
      Де
      Денев
      12 0
      09:46, 16 юни 2020
      Аз също съм проверявал и ми излизаше че нямам задължения . На границата обаче излезе че имам . Как да им вярвам на ПОРТАЛА ? В действителност там излизат само задължения за които са те уведомили ( подписал си се ) но все още не си ги платил .
    • 8
      Бо
      Бойко Борисов
      8 -8
      10:22, 16 юни 2020
      Ще ви мачкам прост народе! Ще плащате ако искате да живеете, иначе умирайте. Американците са зад мен, също и ЕС, така че ще ви доя и стрижа колкото си искам.
      Не ми пука за вас! Вие сте страхливи и не можете да ме свалите. Още и още, ще затягам примката около вратовете ви, докато не унищожа и последния българин.
      Не забравяйте, че прякора ми е Бойко -БЪЛГАРОУБИЕЦА !!!
    • 9
      Ил
      Илия
      4 -6
      10:42, 16 юни 2020
      Боже Господи, прибери си вересиите. Не си плащат глобите, а ръсят злоба. Само така! А за шофиране без книжка - затвор!
    • 10
      Гр
      ГРАЖДАНИНА Х
      5 -5
      10:51, 16 юни 2020
      Аборигена си е абориген наредили се на опашка в КАТ при положение, че живеем в 21-ви век и може да си проверив глобите и от телефона и от компюутъра у дома. Явно на доста им липсва комунизма и реденето на опашки за всичко.
      • Ей
        Ей
        1 0
        19:25, 16 юни 2020
        Гражданино глупак,пак да ти кажа че можеш да провериш имаш ли за плащане САМО АКО ТИ Е ВРЪЧЕНА ГЛОБАТА!!!Така че проверявай колкото си искаш...съвсем друго е когато те спрат на пътя!!
    • 11
      Го
      гост
      8 0
      11:05, 16 юни 2020
      Глоби и фишове могат да се проверяват електронно с номер на шофьорска книжка и ЕГН,ама сайта нещо забива.Защо не си го оправят вместо хората да ходят до КАТ да се бутат по опашки ,нали се пазим от "КОВИД" да не ни хване,а иначе мислят как да тормозят народа!
    • 12
      14
      14/88
      5 0
      13:33, 16 юни 2020
      Хубав закон измислиха, само ГЕРБ !

    Случаен виц

    Последни новини