От х:

Днес в x:

Безумният трафик в Сан Франциско през 1906 год. (видео)

Видеото е обработено от оригинална чернобяла лента с невронна мрежа в 4К. Заснетото на него пътуване по Маркет Стрийт в Сан Франциско се случило на 14 април 1906 година. Само четири дни по-късно земетресението и пожара в Сан Франциско унищожават над 80% от града, оцелелите са около 3 000.

Видеото е продуцирано от Хари, Хърбърт, Ърл и Джо. Хари Дж. На него се виждат бурно и хаотично оживление на уличното платно - коне и велосипеди благополучно пресичат пътя на хора и трамваи по тази централна историческа улица. Колите карат по диагонал и даже на зиг-заг напълно безпричинно, освен ако мотивът не е шофьорите има покажат, че карат коли. В бъркотията се появяват каруци и файтони, а хората се мотаят или пресичат забързано, като хвърлят по някой кос поглед към камерата. Камерата очевидно е в трамвай, пълзящ с шеметна скорост по релсите - единствената права траектория на движение.

Това всъщност е режисирано заснемане, безумният трафик е постигнат целенасочено и реално движението от онова време съвсем не е изглеждало така. Във филма са записани общо тридесет кабелни трамваи, четири конни впряга и четири автомобила. На пръв поглед автомобилите изглеждат много. Внимателно проследяване обаче показва, че почти всички коли обикалят камерата по много пъти, една от тях - десет пъти. Този трафик е очевидно поставен от продуцента, за да даде на Маркет Стрийт вид на проспериращ модерен булевард с много автомобили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини