От х:

Днес в x:

63 частни сгради чакат безплатното саниране в Димитровград

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол днес, че се предлага 1951 многофамилни жилищни сгради - с подадени документи за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност, да бъдат санирани при сто процента безвъзмездна финансова помощ от държавата, както е стартирала програмата обяви БТA.

Управляващата партия преди изборите 2017 година заяви, че ако отново бъде първа политическа сила, ще продължи програмата за енергийна ефективност, но последните години тя бе замразена. "Ако не ви харесва – спрете. Според мен, това е хубаво, ако според вас това е лошо, на 26 март може да го спрете, така че ви пожелавам успех”,  заяви премиерът Борисов  през февруари 2017г., докато инспектира няколко санирани блока, цитиран от bTV .

Година преди идните парламентарни избори през 2021г., отново се повдига въпросът за безвъзмезденото саниране на многофамилни жилищни сгради. Министър Аврамова посочи, че предвид факта, че програмата е в завършваща фаза, министерството има готовност да обяви следващия й етап като пилотен проект за 1951 броя сгради. Тя аргументира предложението с това, че собствениците на жилища в тези сгради са положили усилия и в рамките на определения срок за кандидатстване са подали заявления по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране по правилата на първия етап на националната програма. За тези сгради ще се прави ремонт на покрива, топлоизолация, подмяна на дограма - основните енергийни мерки, предписани в енергийните им обследвания. В Димитровград 63 многофамилни жилищни сгради чакат да се облагодетелстват от програмата, заяви кметът Иво Димов.

Аврамова изтъкна, че продължаването на програмата за тези сгради зависи от широк обществено-политически консенсус и осигуряване на финансовия ресурс. Министърът не се ангажира със срокове. Мога само да изразя мнението на министерството и собственото си мнение като министър за продължаване на програмата във формата, в който тя беше сто процента финансирана от държавата, а Министерството на финансите, след обстоен анализ, ще може да даде подробна информация за това кога и как могат да се осигурят тези средства, уточни министърът. Тя допълни, че при продължаване на програмата вече са разписани условия, с които да се въведат ясни ангажименти в процеса на организация и контрол на изпълнението.
Министърът посочи, че на следващ етап ще се отвори дебат, в който да се разисква нова програма за енергийна ефективност, в която да се прецизира самоучастието на всички собствениците на жилищни сгради.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини