От х:

Днес в x:

Германската централна банка очаква над 7,1% срив на икономиката

Германската икономика ще се свие със 7,1 процента тази година, преди да се възстанови до скромен растеж през 2021 и 2022 година. Това прогнозира централната банка Бундесбанк (Bundesbank), цитирана от ДПА.

В шестмесечната си прогноза институцията посочва, че Германия вероятно ще премине през дълбока рецесия тази година заради Дефекта на доминотоУ от икономическите ограничения, въведени заради пандемията от коронавирус.

Може да се очаква спад от 7,1 процента, което надвишава свиването от 5,7 процента, отчетено в разгара на финансовата криза от 2009 година.

За 2021 и 2022 г. прогнозите на банката са по-оптимистични, като се очаква най-голямата европейска икоомика да нарасне със съответно 3,2 процента и 3,8 процента.

Прогнозите се основават на предположението, че до средата на идната година ще има ефективно лечение или ваксина за коронавируса, което ще стимулира икономическото възстановяване.

Икономическите перспективи на Германия са се подобрили значително откакто докладът е бил завършен предвид огромния план от стимулиращи мерки за 130 млрд. евро, договорен от правителството, допълва Бундесбанк.

Въпреки това има много голяма степен на несигурност за бъдещото развитие, предупреждава централният банкер Йенс Вайдман.

Според официални статистически данни германската икономика се е свила с 2,2 процента през първото тримесечие на 2020 година спрямо предходния тримесечен период, изпадайки в рецесия. /

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини