От х:

Днес в x:

24 °C

МРРБ с готовност за рестарт на санирането. 116 блока подготвени за ремонт в Хасково

МРРБ има готовност да продължи Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на парламентарния контрол днес.  Става въпрос за обновяване на още 1951 сгради. В предходния етап етажните собствености са кандидатствали за тях и придвижването на документацията е стигнала до предпоследното звено преди старта на ремонта-подписване на договор с Българската банка за развитие. Така на практика парите за санирането на тези жилищни сгради са били фиксирани, но не са достигнали в общия бюджет, за да се свърши работата.

Община Хасково вече е изпратила писмо-молба за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност, стана ясно през тази седмица. „Тя е очаквана програма от гражданите на Хасково и на всяка приемна имам въпроси, свързани с това. Хората са доволни от резултатите при първия етап и заради това смятам, че е една от важните програми, не само за домакинствата, но и с благоприятен ефект върху екологията.“, коментира кметът на Хасково Станислав Делчев.

В община Хасково към момента има сключени 116 договора, които чакат финансиране. При новият старт на програмата работата по тях може да бъде започната веднага-след обследването ще се пристъпи към реално реновиране.

Това обаче трябва да стане на базата на широк обществен и политически консенсус, като основното е осигуряването на финансов ресурс, добави днес министър Аврамова.

Становището и предложението на МРРБ  е програмата да бъде изпълнена и в новия си етап при 100% безвъзмездна финансова помощ от държавата, така както е стартирала.

Министър Аврамова посочи обаче, че МРРб поставя фокус при изпълнението на този етап върху засилване ролята на общините и на отговорността на собствениците, по-добър контрол и комуникация при изпълнение на мерките, както и конкретизиране на обхвата за допустимостта на дейностите.

Тя подчерта, че следващ етап за подобряването на енергийната ефективност на жилищата у нас е отваряне и на дебат за въвеждането на самоучастие на всички собственици.

От МРРБ уточниха, че в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради досега има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради. Според регистрите на министерството към края на май месеца тази година обновени и въведени в експлоатация са 1876 сгради. От сключените досега договори за обновяването на сградите в страната, остават чакащи 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини.

В Хасково завършените панелки са 93, има и такива по които в момента се работи.

По информация на местната администрация в община Хасково има над 250 многофамилни жилищни сгради. Общината е на трето място по санирани здания в първия етап на държавната програма.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  До
  До господин ДЕЧЕВ
  35 -1
  18:56, 5 юни 2020
  А блока на улица Пловдивска 39 "там живеят само инвалиди , хората са глухонеми няма кой да им помогне...документите не са проблем готова са ..живи и здрави направете добро дело
  • Гр
   Гражданин
   9 -6
   09:35, 6 юни 2020
   Колкото и лошо да прозвучи,тези инвалиди имат роднини,дъщери,синове, племенници\чки ,те преспокойно могат да предвижат документите до действащите органи ,относно санирането.
   Що се отнася ,ако се продават жилищата след санирането,дали много преки наследници по златна линия няма да имат претенции за евентуален пай от продажбата на имота.
   ОБЩИНАТА НЕ е длъжна .
  • Та
   Тасс
   5 -4
   10:00, 6 юни 2020
   Това са пансиони.. Държавни и ако искат да се санират, държавата може да ги санира и без кой знае какви документи.. Немагат да ги продават, най еероятно нямат прави на собственост а само за жиееене
 • 2
  Бр
  Браво
  6 -19
  20:26, 5 юни 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Да
   Да бъдем коректни
   0 0
   17:30, 9 юни 2020
   Има разлика между саниране и лепене на стиропор. Това което се прави тук е лепене на стиропор. Санирането включва ИСТИНСКО техническо обследване,укрепване на конструкция където е необходимо и подмяна на главни водопроводни щрангове. Това каза в първите разяснителни интервюта тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Хайде сега да се преброим "санираните" на колко са им подменени вертикалните водопроводни щрангове. Получава се и един парадокс ,всички плюем "панелките" ,но не съм чул някъде да е укрепван констуктивно панелен блок.Тогава излиза,че или панелните блокове са проектирани и построени да бъдат здрави дълги години( и ние несправедливо се отнасяме към тях подигравателно) или няКОЙ не си е свършил работата да ги изследва и укрепи.Така че да се преброим и колко панелни блока са укрепвани.
 • 3
  Ве
  Веспрем
  6 -5
  13:19, 6 юни 2020
  Не сме забравили думите на кмета, че ще направи модерен и красив облик на Веспрем пространството. Обаче 18 блок просто вади очите на фона на другите два- 19 и 20 бл. А 18 е лицето на Веспрем. Там просто бяха заспали навремето живущите. Направете нещо.
  • Ив
   ИВАНОВ
   8 0
   16:33, 6 юни 2020
   На тоя блок , първо канализацията трябва да оправят . В общото мазе е смрад.
 • 4
  Да
  Да
  14 -2
  14:13, 6 юни 2020
  Абе я дайте по точна информация коя панелка кога се почва и си спазвайте реда не избирателно наши и ваши ай стига сте будалкали хората бе!
 • 5
  Jh
  JHB
  7 -17
  18:23, 6 юни 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Яз
   яз
   14 -2
   19:45, 6 юни 2020
   ЕС така ще ни оправи че ще се чудим от къде ни дошло.....кой ми сра в гащите
 • 6
  Ня
  Някой си
  1 -3
  20:16, 6 юни 2020
  Дано и 3-ти блок в Орфей да санират от 2017 година чакаме
 • 7
  Да
  дан
  6 -2
  21:52, 6 юни 2020
  Ще има да почакате тогава ние сме от 2015г
 • 8
  Са
  Саниран вече
  5 -4
  12:19, 7 юни 2020
  Това саниране е пунта мара. Голямо крадене. Работници от кол и въже. Материалите са ниско качество и икономисани.Всичко е криво и с лошо изпълнение. Издават блока без да гледат какво е свършено.Орфей бл13 и 10 и 11 са пълен провал.Тонка в бл13 прие блока и подписа сложи без да знаят живеещите. Всичко е за проверка , но рушветите затварят очи и усти.....Хубаво е да се проверяват и после фирмите спечелили проекти!!!
  • До
   до Санирани вече
   2 0
   17:37, 7 юни 2020
   Добре вярно е крадене имало не било хубаво направено важно коя фирма изп..л го прави но въпреки това са го направили много по добре от преди и като визия вътре вънка и енергийна ефективнос по хладно лято по топло зимата затова стига сте мрънкали защото вашият блок е саниран а ние оше чакаме ако го направят добре ако не да им е....а м......а!
 • 9
  За
  запознат с процедурата
  2 -1
  17:07, 7 юни 2020
  Бедна ви е фантазията "тъпо избирателско електорално тяло", какво яко крадене пада от това "саниране". Не че ако на власт бяха БСП щеше да е нещо различно, просто парите щяха да отидат в други джобове. БСП и ГЕРБ са сто % бивши "партийци" , нямащи нищо общо с комунистическия идеал. Просто авантаджии от най гадната категория хора. Случайно ли насраната пу….а, кУрнелия си мълчи и спотайва по сагата с Божков, банкера Василев, Миньо Стайков, братята Бобокови, комсомолчето Банев, прословутите Арабаджиеви и още и още , мълчи щото и тя е от същото котило отгледано от таварищ Луканков.
 • 10
  Чакаме си обещаното саниране стига шикалкавене нямало финансиране банки и тем под като сте започнали нещо ще го правите до край не може за едни а за други не
 • 11
  Пр
  Прецакан хасковлия
  1 0
  18:24, 7 юни 2020
  Крайно време е да разширят санирането и за тухлените блокове и кооперации. Голяма част от тях също са в окаяно състояние и се нуждаят не само от саниране, но и от конструктивно укрепване, заради ниските строителни стандарти през социализма, или по-скоро заради масовото неспазване на строителните стандарти, за да излезе по-евтино на собствениците. В Хасково има цели квартали на тракийски бежанци, които поради, че са дошли само с дрехите на гърба си в този град, са построили своите жилище с цената на огромни компромиси с качеството, само за да имат покрив над главата си.
  Панелките сякаш са по-устойчиви на земетресения, поне конструктивно са по-здрави от старите тухлени развалини.
 • 12
  То
  Тотю Тотков
  1 0
  14:10, 9 юни 2020
  Заема ще връща внучето на мойта тъща.

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини