От х:

Днес в x:

Ново звено в Европол ще се бори с финансовите престъпления и измамите със субсидии в ЕС

Европейският съюз създаде днес звено от следователи заради очакваното нарастване на финансовите престъпления в икономическата криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19, и измамите с държавни субсидии, предаде Ройтерс.

Европейският център за финансови и икономически престъпления ще бъде под шапката на Европол и в него ще работят 65 анализатори, които ще събират и обменят информация.

"Последиците от пандемията от Ковид-19 отслабиха икономиката ни и създадоха нови уязвими места, където може да се появи престъпност", каза шефката на Европол Катрин Де Бол.

Центърът ще се фокусира върху борбата с прането на пари, измамите и корупцията, които обикновено нарастват по време на икономическа криза.
Европол каза, че сектори като строителство, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство са най-податливи на попадане в ръцете на престъпни организации.

Субсидиите, раздавани по време на пандемията, "ще попаднат под прицела на престъпници, които целят да усвоят публичното финансиране".
Анализаторите на Европол ще помогнат на властите на 27-те страни от ЕС да водят разследвания за евентуални финансови престъпления и да обменят информация. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вл
    Влади
    1 0
    22:53, 6 юни 2020
    Нищо не могат да преборят, нищо.
Последни новини