От х:

Днес в x:

Психичните страдания се увеличили в пъти по време на ограниченията заради COVID-19

Ново проучване, проведено по време на пандемията, установява повече от три пъти увеличение на процента на възрастните в САЩ, които съобщават за симптоми на психологическо страдание - от 3,9% през 2018 г. до 13,6 процента през април 2020 г.

Процентът при младежите на възраст 18-29 години в САЩ, които съобщават за психологически дистрес, се е увеличил от 3,7% през 2018 г. на 24% през 2020 г.

Проучването е проведено от изследователи от училището за обществено здраве Блумбърг на Джонс Хопкинс  и института SNF Agora на университета Джон Хопкинс и е проведено онлайн от 7 до 13 април.

Изследователите установяват, че 19,3% от възрастните с годишен доход на домакинствата под 35 000 долара съобщават за психологически дистрес през 2020 г. спрямо 7,9% през 2018 г., което е увеличение с 11,4%.

Психологическият дистрес при хората на 55 и повече години почти се е удвоил от 3,8% през 2018 г. на 7,3% през 2020 г.
 
Проучването установява само леко нарастване на чувството за самота - от 11% през 2018 г. до 13,8% през 2020 г., което предполага, че самотата не е причина за увеличаване на психологически страдания.

Резултатите са публикувани онлайн на 3 юни в JAMA.

Ограниченията заради пандемията от COVID-19 - социално дистанциране, страх от заразяване с болестта, икономическа несигурност, включително висока безработица, са се отразили негативно на психичното здраве. Пандемията също ограничи достъпа до услуги за психично здраве, отбелязват изследователите.

"Трябва да се подготвим за по-високи нива на психични заболявания сред американските възрастни след ковид“, казва Бет МакГинти, доктор по медицина, доцент в катедрата по здравна политика и управление на училището Блумбърг. "Особено важно е да се идентифицират нуждите от лечение на психични заболявания и да се свържат хората с услуги, като се акцентира върху групи с високи психологически проблем, включително младежи, възрастни в домакинства с ниски доходи и латинос“.

Проучването използва скала за оценка на чувствата на емоционално страдание и симптоми на тревожност и депресия през последните 30 дни. Въпросите за проучване, включени в този анализ, не са конкретно за COVID-19. Доказано е, че скалата, валидирана мярка за психологически дистрес, точно прогнозира клиничните диагнози за сериозни психични заболявания.

Използвайки NORC AmeriSpeak, национално представителен панел за онлайн проучване, изследователите анализирали анкетираните отговори на 1468 възрастни на възраст 18 и повече години. Те сравняват измерения психологически дистрес в тази извадка от април 2020 г. с идентичото измерване от Националното здравно проучване за 2018 г.

"Проучването предполага, че страданието, преживяно по време на COVID-19, може да премине в по-дългосрочни психиатрични разстройства, изискващи клинична помощ", казва МакГинти. "Доставчиците на здравни грижи, педагозите, социалните работници и други на първа линия могат да помогнат за насърчаване на психичното здраве и подкрепа."

Източник: Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини