От х:

Днес в x:

НАП запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци

Изображение 1 от 2

    Националната агенция за приходите ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци, се казва в актуализирано указание на приходната администрация. Така, данъчните смекчават принудителната административна мярка, а това се случва в резултат на срещи с бизнеса.

    Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма да водят автоматично до незабавно запечатване на търговския обект, е записано в указанието. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на конкретното нарушение, констатирано при проверката, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и в случаите само на доказана недобросъвестност.

    В указанието на НАП се съдържат и конкретни критерии, които да се имат предвид от служителите на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността му. Сред тях са: тежестта и евентуално последващо нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност. До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането му довело до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта.

    Основният довод е, че следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице.

    Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини