От х:

Днес в x:

Стопани от Крушево разговаряха с шефа на ОДБХ за регистрирането на „задните дворове“

Безплатната регистрация на личните стопанства беше темата на среща  между кметове на населени места в община Първомай и собственици на лични стопанства в село Крушево с директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Кръстев.

На срещата присъстваха представителя на ОДБХ за общината д-р Иван Киряков и регистрирания ветеринарен лекар д-р Иван Вангелов.

От няколко седмици върви кампания по регистрацията, която има за цел да се създаде система за проследяване на здравния статус на отглежданите животни – свине, овце, преживни, кокошки и други.
Пред стопаните беше ясно подчертано, че регистрацията е безплатна и че маркираните животни са задължително условие за компенсация на стопаните при евентуална епидемия по тях.

„Българска черта е да се съпротивляваме срещу въведените правила или да търсим начин да ги заобиколим“, сподели д-р Кръстев. Присъстващите стопани показаха, че не са убедени в необходимостта „задните дворове“ да бъдат регистрирани. На тях не им харесва идеята да има система, животните им да са с ясен произход и най-вече това, че при регистрация трябва да сключват договор с регистриран ветеринарен лекар.

Кметовете на населени места са тези, които събират и препращат заявленията в ОДБХ. Те се интересуваха как се постъпва със стопанства, които вече са населени с животни. В този случай се прави компромис обясни директорът – обектът ще бъде регистриран, но стопаните трябва сами да поемат изследванията на животните, почистването на обекта и заплащат за ушните марки. Когато се отглеждат например 3 прасета е достатъчно да се изследва само едно.

Другият въпрос, поставен от градинския кмета Йордан Стоев, беше за необходимостта от идеен проект или условия, на които трябва да отговаря едно лично стопанство. Оказа се, че няма списък с инструкции, но всеки ветеринарен лекар може да обясни на стопаните какви са изискванията. Тогава Стоев пое ангажимент той да изготви такива указания, след консултация със специалист и тези указания да бъдат предоставени на всеки кмет на населено място.

До момента по данни на д-р Кръстев в цяла Пловдивска област има регистрирани едва 7 обекта за отглеждане на свине и 30  за други животни. Това налага да бъде започната информационна кампания и срещи със стопани от общините в областта. По график такава среща предстои през следващата седмица и в Първомай, за което стопаните своевременно ще  бъдат уведомени.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини