От х:

Днес в x:

Осма нощ многохилядни протести в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд. 700 арестувани в Манхатън (видео)

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на много места в САЩ осма поредна вечер на протести заради смъртта на цветнокож мъж при задържането му от полицаи в Минеаполис, предаде Ройтерс.

Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в Ню Йорк, където освен това отново бяха разграбени магазини.

Големи протести и шествия имаше също в Лос Анджелис, Филаделфия, Атланта и Сиатъл. В столицата Вашингтон бе демонстрация близо до парка, който бе разчистен от полицията в понеделник, за да бъде направен път на президента Доналд Тръмп да позира за снимка с Библия пред църква.

Протестите за смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис и на други жертви на полицейско насилие като цяло бяха мирни през деня вчера, след залез слънце тълпи се отдадоха на мародерство, вандалски прояви и палежи, отбелязва Ройтерс.

Пред сградата на Конгреса във Вашингтон, множеството коленичи, скандирайки: "мълчанието е насилие" и "без справедливост няма мир". Десетки войници от Националната гвардия помагаха на полицията в опазването на реда.

Демонстрантите останаха в парка "Лафайет" и на други места във Вашингтон въпреки влизането в сила на полицейския час вечерта.
Хиляди пренебрегнаха полицейския час в Ню Йорк.

Министерството на отбраната на САЩ прехвърли около 1600 войници в района на столицата след няколкото дни на съпътствани от насилие протести в града.

По-рано президентът Тръмп заплаши да използва армията срещу демонстрантите, които нарече "разбойници".

В Хюстън, щата Тексас, родния град на Джордж Флойд, 60 000 души се включиха в шествие в центъра в памет на "благия гигант", както го нарече един от тях.

Флойд, който почина на 46-годишна възраст, е прекарал по-голямата част от живота си в исторически квартал на Хюстън, населен предимно с цветнокожи. Той се преместил преди няколко години в Минеаполис, където си намерил работа.

Рокси Уошингтън, майката на шестгодишната дъщеря на Флойд, заяви, че иска справедливост за него, предаде ДПА. Тя говори през сълзи за малката Джиана, която ще трябва да отрасне без баща.

Един човек бе убит от полицията в нюйоркския район Бруклин, след като открил стрелба по хора, предаде ТАСС. Стрелецът ранил двама човека. Двама полицаи също пострадали.

Обстановката в Ню Йорк е напрегната до краен предел на фона на протестите, отбелязва ТАСС. Тази нощ правоохранителните органи задържаха за размирици и грабежи в центъра на Манхатън около 700 души.

В Атланта, щата Джорджия, на шестима полицаи ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с инцидент, при който те използвали електрошоково оръжие срещу двойка цветнокожи колежани и ги изкарали от колата им по време на протест заради смъртта на Джордж Флойд, предаде Ройтерс.
Прокуратурата ще иска по няколко години затвор за замесените полицаи. Според видеозапис 22-годишен мъж и приятелката му, на 20 години, не са оказали никаква съпротива и не са представлявали каквато и да било заплаха.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Жо
    Жоро
    7 -3
    10:36, 3 юни 2020
    Аз разбирам защо хората в Щатите се вдигнаха на протести, не разбирам тези в България защо дремят?
    • Ем
      Емо
      0 0
      21:53, 3 юни 2020
      Защото са конформисти още времето на Османската империя.
  • 2
    Ко
    Който сее ветрове
    7 -3
    11:03, 3 юни 2020
    Ще пожъне бури. Библия. Това което правеха говедата от сащ по света сега се случва на тяхна територия. Докато съществува сащ . Мир по света няма да има
    • Ха
      Хаха
      3 -1
      13:21, 3 юни 2020
      Чувал ли си за държава в държавата, за скритото световно правителство, за елита... Те са които жънат бури и Тръмп се пробва да се изправи срещу тях и сега му спретнаха американска пролет...
  • 3
    @
    @
    0 0
    21:50, 3 юни 2020
    Така става, когато фатмаците се самозабравят.

Още новини

Последни новини