От х:

Днес в x:

Министерството на финансите пази в тайна ходил ли е Божков при Горанов

Срещали ли са се бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков и министърът на финансите Владислав Горанов в сградата на ведомството, колко пъти и на кои дати от началото на 2014 до края на 2019 г.* ? Имало ли е среща между двамата на 29 май 2018 г., за каквато се разбира от есемеси между тях, разпространени от Божков? Вписани ли са официално посещенията на Божков при Горанов в регистрите за посетители на ведомството?

С тези въпроси "Дневник" се обърна към Министерството на финансите в опит да потвърди или отхвърли информацията на обвиняемия бизнесмен, че многократно е провеждал срещи и комуникирал с министър Горанов за хазартния си бизнес.

Божков в коридорите на властта - няма връзка с правомощията на министъра

Въпросите бяха изпратени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), а отговорът, получен точно след изтичане на 14-дневния срок, предизвиква още повече въпроси.

В него се казва, че с въпросите си "Дневник" не изисква обществена информация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация, доколкото "никой от тях не засяга изпълнението на правомощията на министъра на финансите съгласно чл. 6 от Устройствения правилник на ведомството или друг нормативен акт, а се търси потвърждаване или отричане на твърдения за факти и обстоятелства".

С това лаконично становище от министерството отговарят на запитването и на практика отказват отговор на поставените въпроси. Вместо да посочат дали и колко пъти Божков се е срещал с министър Горанов в кабинета му, от министерството припомнят какво бил казал министърът на пресконференция.


"Припомняме Ви, че на 8 май 2020 г. на брифинг в Народното събрание министърът на финансите заяви: "Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм се в моя кабинет и с Валентин Златев, и с Кирил Домусчиев, и с много хора, които са изградили успешен бизнес в България". Считаме, че това е достатъчно ясен отговор по отношение на медийния интерес, създаден от публикация в социалните мрежи", пише в отговора на министерството.

Божков публикува комуникация, за която твърди, че е провеждал с министър Владислав Горанов. В разговора се вижда и конкретна уговорка за среща - на 29 май 2018 г.

Божков публикува комуникация, за която твърди, че е провеждал с министър Владислав Горанов. В разговора се вижда и конкретна уговорка за среща - на 29 май 2018 г.

Припомняне за публичните изявления на министъра едва ли е необходимо, още повече по въпрос, който медиите следят достатъчно отблизо. Така, вместо да предоставят поисканата информация за конкретни срещи - имало ли ги е или не, от министерството отклоняват отговорите с обяснението, с което и Горанов се опита да си спести пряк отговор - че се срещал и с много други бизнесмени в кабинета си.

Отговорите на ведомството предизвикват и въпроса - ако тези срещи не засягат правомощията на министъра (подробно описани в цитирания член 6), на какво основание са били.

А че Божков и преди е ходил в Министерството на финансите отново припомни тези дни и бившият зам.-министър Георги Кадиев - през 2006 г. в кабинета му го изпратил тогавашният финансов министър Пламен Орешарски (правителството е на тройната коалиция) - също по темата с облагането на хазартните игри.

Адвокат Александър Кашъмов: Законът е нарушен, а вниманието се отклонява

"Категорично смятам, че законът е нарушен. Не смятам, че това не е обществена информация, защото не били поставяни въпроси по чл. 6 от Устройствения правилник. Кой се интересува какво е чл. 6 от Устройствения правилник? Въпросът е какво прави министърът в качеството си на министър. Това е въпрос, който интересува гражданите, и във всяко демократично общество той е длъжен да отговори", коментира пред "Дневник" адвокат Александър Кашъмов, ръководител на програма "Достъп до информация" за прилагането на закона в конкретния казус.

По думите му, припомняне на изявление на брифинг не може да замести задължението на институциите за предоставяне на информация. Още повече че това, което се цитира, е съвсем различно от въпросите, които "Дневник" поставя.

"Това не е прав отговор на въпросите. Министрите дължат отговор на обществото по тези въпроси и освен това в случая се засяга една много важна тема, която най-сетне трябва да намери трайно решение. Моят въпрос е какво би направила държавата, за да разграничи естествения лобизъм, който може да се случва при подобни срещи, и конфликт на интереси от срещи, в които се обменят мнения", коментира юристът.

Разговорът продължава с обсъждане на работата на членове на Държавната комисия по хазарта.

Разговорът продължава с обсъждане на работата на членове на Държавната комисия по хазарта.

Той подчерта, че като програма минимум трябва да има регламент или задължение да се записват тези срещи или да се водят бележки, тъй като в противен случай няма гаранции, че не се прекрачва границата на нормалната среща към лобиране.

"За да може да има реална борба с корупцията, за каквато непрекъснато се говори, би трябвало да има ограничение на възможностите за лобиране и корупционни практики и трябва да има възможност да се провери кой с кого се среща от лицата, заемащи висши длъжности и за какво говорят. Ако обществото не може да провери документално това, за какво говорим?", добави още адвокат Кашъмов.

За Пеевски може, а за Горанов

Той припомни решение на Върховния административен съд (ВАС) по аналогичен казус. През 2013 г. журналистът Росен Босев от "Капитал" поиска със заявление по Закона за достъп до обществена информация данни кога депутатът от ДПС Делян Пеевски се е срещал с министрите на вътрешните работи в сградата на ведомството. Със заявлението бе поискана информация и кого Пеевски е посещавал там в периода юли 2009 до юни 2013 г.

Административният съд София-град отмени отказа на МВР да даде информация, тъй като според магистратите тази информация е обществена. Решението бе потвърдено и от ВАС.

Съдът приема, че информацията трябва да бъде предоставена съгласно закона в случаите на "надделяващ обществен интерес". В случая съдът намира, че е налице надделяващ обществен интерес, тъй като с "предоставянето на исканата информация се цели повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект".

"Информацията касае публичен субект - народен представител, иска се информация относно посещенията му в МВР, както е записана по надлежния ред. Следователно исканата информация е създадена от орган на власт, не е свързана с лични данни относно народния представител, като разкриването на броя и целта на посещенията му в МВР не би довело до разкриване на лична информация", посочиха тогава магистратите.

Защо е важно имало ли е и какви срещи между Божков и Горанов

"Дневник" потърси потвърждение или отхвърляне по еднозначен начин и от достоверен публичен източник, какъвто е Министерството на финансите, на информацията за посещенията на Божков в опит да удостовери доколко твърденията на обвиняемия бизнесмен почиват на факти.

На 15 май той разпространи снимки от два разговора чрез текстови съобщения, за които твърди че са между него и финансовия министър от различни периоди през 2019 и 2020 година. С тях Божков искаше да докаже, че за хазартния бизнес е общувал само с Горанов, което обяви седмица по-рано. Досега автентичността на есемесите не е отречена категорично, а министърът последно каза, че "няма спомен за точно такава кореспонденция".

Ако съобщенията и хората, които се споменават в тях - "девойката" и "Сашо" (обяснени от Божков като двамата предишни председатели на комисията по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев), са верни, се подразбира, че Горанов им дава указания как да действат в полза на интереси на Божков и пряко се меси в работата на комисията. До момента финансовият министър твърди, че не е знаел, че 5 години компании на бизнесмена са плащали по по-ниската такса за хазартни игри и тази "грешка", която изчислява на "700 млн. лева по-малко в хазната", е открита едва сега.

Премиерът Бойко Борисов коментира темата, като каза, че не вижда нищо лошо в това финансовият министър да води комуникация с бизнесмен като Васил Божков. Това се разбра от негово изказване пред журналисти. "И аз съм говорил с Божков. Към този момент той не е бил обвиняем, за да не си водят разговори", беше позицията на премиера. На въпрос не трябва ли срещите да са официални, Борисов заяви, че комуникациите днес се променят бързо. "Нещо произлязло ли е от тези срещи, някаква промяна в закон или облагодетелстване на фирмите на Божков има ли след тези срещи", попита Борисов риторично.

Отговорът, поне според Божков, е положителен. И това личи в продължаващите и тази седмица публикации за контактите му с властта. В понеделник обвиняемият бизнесмен публикува карикатури, които нарече приказката за Али Баба в "История за рекета", а ден по-късно я обясни с истински герои - сред които и Владислав Горанов, който според Божков поискал 20% от печалбата на "Национална лотария", за да не променят в закона облагането на хазартните игри. Божков обяви, че е плащал в брой на конкретни лица, но отново не показа директни доказателства.

В банковите извлечения за теглене на големи суми в брой от личната си сметка, които бизнесменът разпространи - си личи, че напр. през месец май 2018 г. е теглил на 9 май - 500 000 лева, а на 30 май - 200 хил. лева и 366 хил. лева. Дали на 28 май се е срещал наистина с Владислав Горанов и къде - засега е тайна.

* Владислав Горанов е министър на финансите в периодите от 07 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. и след това от 4 май 2017 г. и в момента.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    4 0
    13:47, 3 юни 2020
    Или Горанов е ходил при Божков . Това е по-вероятното ходене.
Последни новини