От х:

Днес в x:

18 °C

С 350 бързи теста за ковид-19 проучват имунитета на родопчани в 10-те общини на Смолянска област

350 бързи теста, три възрастови групи от 0 до над 69 години и анализ на изградения имунитет ще подготвят специалистите при евентуална нова вълна

На областен съвет е взето решение за по- широко изследване сред населението на Смолян и областта, което да даде допълнителни данни за разпространение на вируса ковид-19. Методически, проучването се разработи от РЗИ-Смолян с помощта на специалистите от Териториалното отделение на НСИ в Смолян.

По думите на д-р Мими Кубатева този анализ ще даде по-задълбочен поглед и ще бъде полезен при една евентуална предстояща вълна, като ще даде информация каква част от населението се е срещала с вируса и каква част вече има имунитет.

„Това е важно за нова среща с ковид-19, за очакванията и прогнозите за развитие на следваща епидемия. Миналата седмица е поставена идеята, обсъди се и се прие като добра за изпълнение, работихме за изготвяане на дизайна и организацията. Ще бъдат обхванати 350 души, ще се включат джипитата, за всеки с определена бройка според три върастови групи. От днес започва подготовката за изследването и се очаква то да се случи в края на юни, като е необходимо технологично време, за пристигнат бързите тестове, се изготвят анкетни карти и информирани съгласия.“, обясни пред медиите шефът на РЗИ Смолян. Д-р Кубатева прогнозира, че в началото на месец юли може да има вече някакви резултати.

Началникът на ТО НСИ Смолян инж. Славов допълни, че изследването ще стъпи на база брой на населението по общини към 31 декември 2019г. Така тестовете ще се разпределят по общини -Баните -13 според населението, Борино-10, Девин-36, 26 за Доспат, за Мадан 36, Златоград-36, Неделино-19, Рудозем-30, Смолян-122 и Чепеларе-22.

Бързите тестове ще се обработят в РЗИ, а подходът е избран по подобие на този в Пловдив- пропорционално съотношение на брой тестове спрямо броя на жители.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини