От х:

Днес в x:

Изригване може да бележи размяната на магнитните полюси на Слънцето

Слънцето е доста спокойно напоследък. През последните няколко години неговата активност е сравнително слаба и рядка, но може да е на път да се възобнови. На 29 май е заснето най-голямото изхвърляне от октомври 2017 г. насам.

Това може да е знак, че Слънцето вече е навлязло в новия си слънчев цикъл и ще става по-активно след няколко години, както учените предвиждаха.

Слънцето преминава през 11-годишни цикли на активност с ясно определен минимум и максимум.

Слънчевият минимум, характеризиращ се с минимално ниво на слънчева петна и активност на изригванията, бележи края на един цикъл и началото на нов. Можем да прогнозираме кога това ще се случи, но всъщност наистина е трудно да го определим в по-малък от период от няколко месеца.

Слънчевият цикъл се базира на магнитното поле на Слънцето, което се обръща на всеки 11 години, като северният и южният му магнитни полюси разменят местата си. 

Не се знае какво задвижва тези цикли, но полюсите се разменят, когато магнитното поле на Слънцето е най-слабо, познато още като слънчев минимум.

В момента очакваме да преминем от цикъл 24 към цикъл 25, но не знаем дали слънчевият минимум вече се е случил или предстои.

Още през 2017 г. НАСА отбеляза, че слънчевият минимум се очаква през 2019-2020 година. През декември миналата година панелът за прогнозиране на слънчевия цикъл на NOAA  заяви, че "слънчевият минимум между цикли 24 и 25 ще настъпи през април 2020 г. (+/- 6 месеца)".

Ако Слънцето започне да става малко по-активно, това може да е доказателство, че минимумът "се е случил". 

Въпросното изригване е било на 29 май, в 07:24 UTC (03:24 EST) - плазмена верига от семейство слънчеви петна. Тези слънчеви петна са обаче извън видимата част на Слънцето, но можем да видим огнените бримки, докато те изскачат по линиите на слънчевото магнитно поле.

Изригването е от клас М - вторият по сила в класификацията. Такива изригвания могат да причинят радиосмущения в полярните райони и радиационни бури в околоземното пространство, които представляват опасност за астронавтите. Те също могат да предизвикат красиви светлинни светлинни шоу по високите географски ширини - полярни сияния.

Това изригване обаче не е било насочено към Земята и, както отбелязва НАСА, е доста малко - само M1.1 по десетобалната скала, така че няма от какво да се притесняваме.

Тъй като не са регистрирани изригвания от клас М вече 925 дни преди това, учените ще му обърнат специално внимание. Слънцето може да успокои отново и да не изхвърля плазма още известно време, но ако се появят още изригвания, това би било потвърждение, че полюсите на Слънцето са извършили редовната си размяна.

Но дали това се е случило, ще може да се каже едва след няколко месеца.

"Необходими са най-малко шест месеца слънчеви наблюдения и броене на слънчеви петна, за да се установи, че минимумът се е случил", пишат Карън Фокс и Лина Тран от НАСА.

"Тъй като този минимум се определя от най-ниския брой слънчеви петна в цикъла, учените трябва да видят, че числата постоянно да се увеличават, преди да могат да определят кога точно е било дъното. Това означава, че слънчевият минимум е инстанция, разпознаваща се само впоследствие. Може отнеме шест до 12 месеца след като е факт, за да се потвърди кога бил минимумът".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешев
    0 0
    14:31, 1 юни 2020
    Може , пък може и да не може. Да си физик и астроном в тези дни. Само хипотези и всеки ден все по-глупави.

Видеа по темата

Последни новини