От х:

Днес в x:

Като на война пред Белия дом, Тръмп - в подземен бункер (видео)

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил в подземния бункер на Белия дом в петък вечер, когато във Вашингтон се състояха протести след смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд при действия на полицията, съобщават местните медии.

    По данни на New York Times президентът е бил отведен в бункера, когато демонстрантите в петък вечерта избутали металните барикади от входа на Белия дом. Изданието отбелязва, че бункерът преди това е бил използван по време на терористични атаки.

    Според CNN Тръмп е останал там около час, преди да се върне в своята резиденция.

    В Минеаполис пета поредна вечер имаше сблъсъци. Пентаногът заяви, че е готов да изпрати армията до четири часа, ако губернаторът на Минесота поиска, което бе определено от запознати като безпрецедентна стъпка. 

    Демонстрации имаше в 30 американски града, сред които Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис, Атланта, Маями, Денвър, Орегон, Портланд и Чикаго. В последните четири града бе въведен полицейски час. Въвеждането на полицейски час обаче не намали напрежението.

    В много случаи протеститепрераснаха в сблъсъци между демонстранти и полиция. Демонстрациите започнаха мирно, но продължиха с блокади на улици и кръстовища, пожари, чупене на стъкла и така се стигна до сблъсъци със силите на реда на много места.

    "Не мога да дишам" скандираха протестиращите. Това са последните думи, изречени от Флойд във видео от ареста, където се вижда как той не успява да си поеме дъх.

    На полицая Дъглас Човин, вече уволнен, е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство. Той се изправя пред съда в понеделник.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      14
      14/88
      8 -11
      12:48, 1 юни 2020
      Толерантността убива

    Още новини

    Последни новини