От х:

Днес в x:

Смес от "Междузвездни войни" и "Дакар": какво е новото електрическо рали

"Ще предложим на нещо невиждано и иновативно. Състезание, което е микс от "Междузвездни войни" и рали "Дакар". Така организаторите на най-новата надпревара Extreme E Series представиха проекта си, който трябва да започне от 2021 г. Става въпрос за екстремно рали с електрически бъгита, който да се провежда в пет кръга в няколко точки от света.

Зад проекта стои Алехандро Агаг, който ръководи Формула Е - електрическия аналог на Формула 1, натрупал голяма популярност за няколко години.

Местата, където ще се проведат кръговете от Extreme E Series са Саудитска Арабия, Сенегал, Непал, Гренландия и джунглите на Амазония в Бразилия.

"Местата не са подбрани случайно. Това са локации, където има климатични проблеми и се увеличава наличието на пластмаса и вредни емисии. Затова чрез Extreme E Series ние искаме да дадем повече гласност на тези проблеми", коментира Агаг.

Друга интересна новост в Extreme E Series е задължителното условие всеки отбор да има двама пилоти - един мъж и една жена. Те ще се сменят зад волана, като всеки от тях ще прави по една обиколка по 16-километрово трасе.

Тактиката за всеки отбор ще бъде различна и често мъже могат да бъдат срещу жени.

Надпреварите ще бъдат в рамките на два дни, с два полуфинала между осем тима, от които едва четири ще стигнат до финалното състезание.

Участие в първия сезон вече са заявили два от отборите с най-голяма история в моторспорта - "Андрети рейсинг" на Майкъл Андрети и този на Чип Ганаси.

"Кризата с COVID-19 ни припомни за това колко бързо се променят нещата в света. Затова и ние трябва да направим някакви промени, като мисля че този нов проект показва какво е бъдещето на спорта. Ние наистина трябва да отправим съобщение по проблема с прирордата", коментира Андрети.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини