От х:

Днес в x:

Само 14 нови случаи на COVID-19. Заразата затихва

14 са последните положителни проби за COVID-19 от вчерашния ден. Те са в областите София - 5 случая, Сливен - 4, Разград - 2, Плевен, Ямбол, Пазарджик - по 1. Четирима от новозаразените са приети в болница. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от НОЩ на брифинг в Министерския съвет в събота, 30 май.  

1353 проби са изследвани вчера. Това говори против разпространеното схващане, че колкото повече проби, толкова повече случаи има. Случите са повече, когати омаме повече заразени, подчерта проф. Кантарджиев.

2499 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас.  

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 256. Един нов случай има вчера - заразен шофьор на линейка.

Новоизлекуваните са 48 за денонощието, общо - 1064. 

Трима души са починали за денонощието.

Ефективното репродуктивно число вече е под единица - 0,8. 10 души заразяват 8 в момента, показва математическият модел. Осем заразяват шест и така заразата угасва. Това показва, че епидемията затихва, каза проф. Кантарджиев.

14-дневната комулативна заболеваемост - броя на случаите за 14 дни, е вторият показател, който се следи от щаба. На 2 април е била 4,5 на сто хиляди население, на 24 април е 17, при пика на епидемията. На 16 май - 7,8 на десет хиляди, на 23 май - 7,1, на 29 май - 5,5 на сто. Това означава повече от три пъти намаляване тежестта на епидемията.

Нещата вървят на добре, не бива да се отпускаме, трябва да се спазва дистанция, да се носят маски, подчерта проф. Кантарджиев.

Трети важен параметър е времето на удвояване - на 2 май беше 18 дни, на 29 май на 36 дни се удвоява броят на случаите на заразяване, т.е два пъти по-слаба епидемия от началото на май.

Тези добри данни са благодарение на това, че над 90 процента от българския народ ни разбра и спазваше мерките, подчерта Кантарджиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини