От х:

Днес в x:

22 °C

Над 300 случаи на български деца, обект на закрила на чужди социални служби годишно

В последните години значително устойчиво висок е броят на случаите на деца - обект на социални системи в държави в ЕС, посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Надя Клисурска-Жекова за нарастващия брой българи в чужбина, които имат проблеми със социалните служби на други страни по повод на децата.

За 2018 година Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е оказала съдействие за решаването на 319 случаи на български деца - обект на чужди социални служби, като част от случаите се отнасят за две или повече деца.

За 2019 година ДАЗД е работила по 309 случаи на български деца, като тенденцията е да се увеличава броят на децата в семействата, станали обект на чужди органи за закрила на детето.

Към 31 март 2020 година в ДАЗД са постъпили и е работено по 42 случаи на български деца, обект на закрила на чужди социални служби.

По думите на министър Сачева тенденцията за нарастване на случаите е свързана с движението на голям брой български семейства с деца, които работят в чужбина или с това, че българи имат сключен граждански брак с чужди граждани.

В голяма част случаите са свързани с български деца, пребиваващи най-често в страна от ЕС със своите родители, при които е установен проблем в семейството /насилие, неглижиране на грижата, незаписване на децата в училище, родителски конфликти, изоставяне на новородени деца и пр./ и това е довело до намеса на системата на закрила на децата в съответната държава, допълва Деница Сачева. Най-често търсенето съдействие от ДАЗД в тези случаи е за уреждане на гражданско - правния статут на децата и извършване на социални проучвания на биологичното семейство.

Част от случаите са свързани с невъзможността на родителите да осъществят контакт с децата си, въпреки заявеното от тях желание и възможност да полагат грижи за тях, отбелязва социалният министър. Тези случаи се наблюдават обикновено във Великобритания, Норвегия, Нидерландия и Швеция, когато има образувано гражданско дело съгласно приложимото национално законодателство.

Във всички случаи, за които ДАЗД е информирана, агенцията предоставя становище по отношение на предприемането на мярка за закрила от страна на българските социални служби. Използват се всички възможности за сътрудничество, включително и Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи чрез българските дипломатически и консулските служби и Министерството на вътрешните работи в рамките на полицейското сътрудничество в държавите-членки на ЕС.

През 2020 година ДАЗД координира процеса по разработването на проект на Споразумение за прилагане на механизъм за взаимодействие между институциите, работещи по международни случаи на деца, притежаващи българско гражданство и/или български произход. Създадена е експертна работна група с представители на всички институции, като работата на групата продължава и до момента заради многото случаи. В момента се работи онлайн заради обстановката около коронавируса. Очаква се да има още няколко срещи до финализирането на механизма.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
07 юли 2020
Последни новини