От х:

Днес в x:

Охлювен инсулин лекува захарен диабет по-бързо и ефективно

Инсулин, получен от отровата на хищен морски охлюв, ще бъде използван като по-ефективно и безопасно средство за лечение на диабет, твърдят изследователи.

Той ще имитира бързодействащите свойства на инсулина от морския охлюв и ще понижава стойностите на кръвна захар, без дългосрочните странични ефекти на останалите терапии.

Учени от Университета в Юта разработили най-малката в света, напълно функционална версия на хормона инсулин от отрова.

Надеждите са откритието да подобри качеството на живот на страдащите от диабет.

Хищните морски охлюви живеят из кораловите рифове и постоянно търсят плячка, като един представител на вида отделя отрова.

Отровата на конусовидния морски охлюв съдържа уникална форма на инсулина.

Създанието отделя отровата във водата, а това кара стойностите на глюкозата в кръвта на близките риби да се сринат, което временно ги парализира.

Охлювът излиза от черупката си и поглъща безпомощните жертви.

Учените открили, че охлювеният инсулин има сходни характеристики с човешкия и работи по-бързо.

Бързодействащият инсулин би намалил риска от хипергликемия и други сериозни усложнения от диабета и би подобрил работата на инсулиновите помпи или изкуствените панкреаси.

Учените установили, че охлювеният инсулин не съдържа свързващ агент, за разлика от човешкия. Струпванията на молекули при човешкия инсулин трябва да се разпаднат, за да повлияят на стойностите на кръвна захар, а този процес отнема близо час.

Молекулите на охлювения инсулин не се струпват, затова ефектът му върху човешкото тяло е почти мигновен.

Учените искали да разработят средство, което страдащите от диабет тип 1 да използват, за да възстановят бързо стойностите на инсулин в кръвта си.

Решили да вземат част от свойствата на охлювения инсулин и да ги пренесат в човешкия.

Това е възможно, защото охлювеният инсулин се отличава със същата базова структура, като човешкия.

Въпреки бързите му свойства, екипът бил изправен пред дилема: охлювеният инсулин далеч, не бил толкова мощен, колкото човешкия.

Всъщност, учените смятат, че хората ще се нуждаят от около 20-30 пъти повече охлювени инсулин , за да намалят стойностите си на кръвна захар.

Изследователите използвали различни техники, за да решат този проблем. Изолирали 4 аминокиселини, които помогат на охлювения инсулин да се свърже към инсулиновите рецептори.

След това създали подобрена версия на молекулата на човешкия инсулин, без региона, отговорен за струпването.

Екипът интегрирал модифицираната версия на тези аминокиселини в човешката молекула, с надеждата да създаде хибрид, който не се струпва и се свързва по-здраво с инсулиновите рецептори при хората.

Тестовете с мишки се оказали обнадеждаващи.

Полученият инсулин бил наречен мини инсулин, потентността му била същата като на човешкия инсулин.

И тъй като се синтезира лесно, той е обещаващ кандидат за разработване на ново поколение терапии за хора, страдащи от диабет.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини