От х:

Днес в x:

Върховният съд потвърди, че приютът за кучета в рудоземското село Елховец е незаконен

    Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на Фондацията създадена от англичани, построила приют за бездомни кучета и котки в рудоземското село Елховец.

    С решение от 26.05.2020г. Върховните магистрати са отхвърлили жалбата на „Рудозем стрий дог рескю” срещу заповед от февруари 2019г на строителната инспекция в Смолян за отмяна на строително разрешение.

    На 27.02.2019г. Регионален отдел „Национален строителен контрол“ ( РОНСК) -Смолян, отменят разрешението за строеж издадено от главния архитект на Община Рудозем за строеж „Приют за временно настаняване на бездомни кучета и котки – преустройство и пристрояване” в село Елховец.

    Проблемът с приюта за бездомни животни и част от населението на рудоземското село е вече почти 10 години. Местните хора организираха протести, че кучкарникът е в селото и пречи с лай на животни, миризми и нечистотии, като настояваха да се премести извън населеното място. В годините особено след 2014г се организираха протести, подписки, алармираха се медии с открити писма.

    Тогава твърдението беше, че приютът пречи, замърсява околната среда, представлява риск от разнасяне н азарази и освен това е незаконен, защото англичаните са закупили сградата с едно инвестиционно намерение, а в последствие са започнали да прибират бездомни животни, за да ги дават за осиновяване в чужбина.

    От общинската администрация бяха на позиция, че издаденото разрешение за строеж е законосъобразно и няма основание за спиране на инвестиционните намерения за изграждане на приют за кучета и котки.

    По случая беше извършена проверка на място от представители на Регионален отдел „Национален строителен контрол“ ( РОНСК) -Смолян.

    Те на място установяват, че приют за кучета и котки не може да съществува в границите на с.Елховец и издават заповед за отмяна на строителното разрешение. Англичаните обжалват заповедта но Върховният административен съд отхвърля жалбата и окончателно потвърждава заповедта на строителната инспекция, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини