От х:

Днес в x:

750 милиарда евро за Европа. Eто за кого колко ще има във Фонда за възстановяване

Със 750 милиарда евро страните от ЕС трябва да си стъпят отново икономически на краката. В спасителния план на Урсула фон дер Лайен за България са предвидени общо 12,3 милиарда евро, от които над 9 милиарда безвъзмездно. 

Предложението на Урсула фон дер Лайен е в рамките на следващия бюджет на ЕС да бъдат предвидени около 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските икономики след кризата с коронавируса. От тях 500 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства, а останалите 250 милиарда - под формата на кредити. Повече от 300 милиарда евро ще бъдат запазени за засегнатите най-тежко от кризата страни Италия и Испания.

Парите за възстановяване на общността от пандемията ще бъдат осигурени чрез заем от капиталовите пазари, който ще бъде връщан солидарно през следващите няколко десетилетия. Точно това е новото: че парите ще бъдат отпускани на най-засегнатите от коронакризата страни-членки (отделно от парите, предвидени за тях от текущия бюджет.), но ще бъдат връщани от всички заедно. "Коронакризата изисква инвестиции в безпрецедентен мащаб", заяви Фон дер Лайен на извънредно заседание на ЕП.

Кой колко ще получи?

Лъвският дял ще получат Италия и Испания - общо над 313 милиарда евро, от които 154 милиарда ще трябва да връщат. По информация на ФАЦ Полша ще получи над 64 милиарда евро (26 милиарда под формата на заем), Франция – 38 милиарда (изцяло безвъзмездни), Гърция – близо 32 милиарда (9,4 млрд.), Румъния – 31 милиарда (11,5 млрд.), Германия ще получи 28 милиарда евро (изцяло безвъзмездни).

За България е предвидена помощ от 12,3 милиарда евро помощ, които се разпределят така: 9,2 милиарда евро са безвъзмездни, а остатъкът от малко над 3 милиарда евро ще трябва да се връщат.  

За да бъде одобрен планът е необходимо 27-те страни-членки да го приемат единодушно. Той трябва да помогне на страните-членки да преодолеят бързо най-тежката рецесия в историята на ЕС. Заради пандемията се очаква европейската икономика да реализира спад от 7,4 процента през тази година.    

Отпор от "Пестеливата четворка"  

Преди седмица Германия и Франция предложиха нещо подобно: ЕС да вземе кредит в размер на 500 милиарда евро за възстановяване от кризата. Планът на Урсула фон дер Лайен е сходен - тя също предлага програмата за възстановяване да се финансира с кредити. 

Миналата седмица германската канцлерка Ангела Меркел загатна как смята да убеди скептиците у дома: "Съвместният отговор на кризата е и от германски интерес", подчерта тя. А германският министър по европейските въпроси Михаел Рот на свой ред заяви, че солидарността не е щедър жест, а в интерес на всички.

Тези изявления са адресирани към „Пестеливата четворка“: Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция са против това средствата за възстановяване от пандемията да се дават безвъзмездно и настояват вместо това за кредитиране, т.е. парите да се връщат. Срещу това е най-вече Италия, която и без друго е достатъчно задлъжняла и не желае увеличаване на планината от дългове. 

Както се вижда и от предложението на Фон дер Лайен, решението може да е комбинацията от грантове и кредити. Важното е парите да бъдат на разположение скоро – още от началото на 2021 година, за да гарантират резултат. Но взимането на дългове от страна на ЕК е спорно от юридическа гледна точка, което може да доведе до допълнително забавяне.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    1 0
    21:02, 28 май 2020
    Всяка една държава може да си купи печатарска машина за пари и да си напечата, толкова колкото иска. Като резултат, ще има инфлация и спестяванията ще станат равни на по 1 хляб. Ето така чи футите мислят да си откупят живота от евро говедата :) казах чи футите да се превърнат в ярма! А който и само си помисли да вземе хартийките, ще замине в ярмомелката, жив естествено :) ..вашата богиня - скарабейка, е в нокаут, маймунски ко пелета! Сега ще разберете, какво значи, бог да ви гони, смрадливи жи дове!
Последни новини